Putovaćemo i u prošlost: Naučnici prave rupe u vremenu!

Još malo pa ćemo moći da putujemo i u prošlost. Naučnici sa američkog Univerziteta Pardju napravili su „vremenski ogrtač“ koji savija svetlost i tako pravi „rupu u vremenu“.

Iako nije baš nalik uređajima iz SF filmova i neće moći da se koristi za putovanje kroz vreme, uređaj može biti koristan za slanje tajnih poruka preko optičkih kablova, jer je sposoban da sakrije protok informacija.

Spor prototip

Prvi „vremenski ogrtač“ napravljen je pre 17 meseci, ali je mogao da sakrije samo događaj koji traje 0,00012 sekundi, što je bilo pre sporo za optičke uređaje.
Endru Viner i njegove kolege s Pardjua demonstrirali su alternativnu metodu zasnovanu na fenomenu nazvanom Talbotov efekat, kad svetlost prođe kroz rešetku i putuje u različitim pravcima. Oni su shvatili da bi to moglo biti korisno za skrivanje podataka.

- Zahvaljujući napretku u razvoju metamaterijala, veštački napravljenih medija sa egzotičnim svojstvima, nekad nestvaran „vremenski ogrtač“ postao je realnost u naučnim istraživanjima. Proširujući eksperimente mi smo uspeli da napravimo „ogrtač“ koji prikriva događaje u vremenu stvarajući vremenski jaz u zraku, pa nijedna interakcija tokom tog vremenskog jaza ne može biti detektovana - kaže profesor Viner.

Talbotov efekat

- Iskoristili smo Talbotov efekat i tako sakrili podatke od onog koji je trebalo da ih prima. Uspeli smo da sakrijemo podatke tokom perioda koji je trajao 46 odsto duže od 0,00012 sekundi, pa smo prikrili naizgled slučajne digitalne podatke brzinom od 12,7 gigabita u sekundi. Ovaj „ogrtač“ će na isti način omogućiti skrivanje važnih informacija - kaže Viner.

„Vremenski ogrtač“ koristi dvofazne modulatore. Jedan pravi rupu u vremenu, a drugi tu rupu prikriva, pa sve izgleda kao da signal nije poremećen.

Teško do sekunde

Uređaj je nazvan „vremenski ogtač“ jer krije podatke poslate tokom vremena, za razliku od skrivanja fizičkih objekata. Ipak, biće potrebno još mnogo vremena da naučnici uspeju da dejstvo „vremenskog ogrtača“ produže na celu sekundu, kažu članovi tima s Pardjua.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP