Džejmi Oliver: Ajvar i ćevap idealni za Mundijal

Foto: YouTube
U susret jednom od najvažnijih sportskih događaja godine, Svetskog prvenstva u fudbalu, Džejmi Oliver je za potrebe svog časopisa "Jamie" napravio listu jela, iz različitih zemalja, koja savršeno idu uz fudbalske utakmice. A posebno mesto na listi zauzimaju bosanski ćevapi i ajvar, za koje Džejmi tvrdi da su glavni sastojak “savršene fudbalske gozbe”.

Preporuku ćevapa prati Džejmijev recept za pripremu omiljenih balkanskih mesnih zalogaja, koji je sastavio nakon ranijih obilazaka Balkana, kada je otkrio i čari domaćeg ajvara.

Osim ćevapa i ajvara, popularni britanski kuvar preporučuje i “el ham lahlou”, slasno jagnjeće pečenje sa šljivama i narandžinim cvetom, koje se jede na severu Afrike, najviše u Alžiru. Ovo jelo je za mnoge muslimane u Alžiru prvi obrok koji jednu nakon ramazanskog posta.

Još jedno tradicionalno afričko jelo, sa zapadnog dela kontinenta našlo se na Džejmijevoj listi. U pitanju je “jollof rice” (Benachin), jelo koje je naročito popularno u Gani. Sastoji se od pirinča pomešanog sa paradajz pireom, crnim i belim lukom, peršunom, vinom, brojnim lokalnim začinima i, prema Džejmijevoj preporuci, treba ga služiti uz dobro pečene komade piletine i krišku limuna.

Na listi preporuka našao se i tradicionalni gost gozbi u Južnoj Koreji, jelo “japachae” (Dangmyeon), neobične knedle od kropmpira koje najčešće idu uz sočan komad mesa, ili se služe sa tofu sirom za vegeterijance.

Za dobro začinjene, vatrene latinske ukuse Džejmi je odabrao kolumbijsko jelo “arepas”, popularno testo sa komadima svinjetine, koje se u najrazličitijim varijacijama može jesti na uličnim kioscima širom Južne Amerike. Uz piće za zagrevanje pre utakmice Džejmi preporučuje još jedno “ulično jelo” iz Južne Amerike, čuveni “baleadas” na jednostavan način na koji se sprema u Hondurasu: napravite tortilju i napunite je sastojcima kao što su komadići kobasice, fete i čedar sira, prženih jaja, pasulj…

Izvor: B92

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP