Tresla se planeta: Tri zemljotresa na tri strane sveta

Noćas i rano jutros tri odvojena zemljtresa potresla su Kinu, Mjanmar, Meksiko i Grčku. Ovaj poslednji, osetio se i u Srbiji.

Jak zemljotres u Grčkoj, tresao se i jug Srbije
Snažan zemljotres jačine 6,4 Rihterovih jedinica pogodio je priobalno područje na severu Grčke. Potres se osetio i na jugu Srbije.
Epicentar zemljotresa bio je 77 kilometara jugozapadno od grada Aleksandropolisa, na obali Egejskog mora, 40 kilometara od granice sa Turskom, na dubini od 91 kilometra, preneo je Rojters.
RTS-ov dopisnik iz Niša javlja da je tlo podrhtavalo i u Nišu, Vranju, Leskovcu, Pirotu,  pa čak i na višim spratovima zgrada u Zaječaru, Kragujevcu i Smederevu.
- Zavodu su se javili brojni građani da prijave potres koji su osetili. Epicentar koji je udaljen oko 300 kilometara od Vranja i Pirota i oko 400 kilometara od Niša odgovarao je jačini do četiri stepena Merkalijeve skale - objaila je za portal "Blica" mr Slavica Radovanović, direktorka Republičkog seizmološkog zavoda.
Zemljotres su u Nišu uglavnom osetili stanari na višim spratovima. U Centru za obaveštavanje i uzbunjivanje kažu da zemljotres u Nišu nije napravio nikakvu materijalnu štetu, kao i da nije zabeleženo da su Nišlije u panici bežale iz stanova.
Epicentar zemljotresa bio je 77 kilometara jugozapadno od grada Aleksandropolisa, na obali Egejskog mora, 40 kilometara od granice sa Turskom, na dubini od 91 kilometra, preneo je Rojters. Policija u Lemnosu je saopštila da je pao jedan deo tavanice na aerodromu, koji je povredio jednu britansku turistkinju, ali informacija o drugim povređenima za sada nema.

Zemljotres pogodio jug Meksika
Zemljotres jačine 5,6 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je rano jutros jug Meksika, saopštio je amrički Geološki zavod.
Od potresa su se zaljulale zgrade u Meksiko Sitiju, a pojedini stnaovnici su izašli na ulice, preneo je Rojters.
Epicentar zemljotresa bio je između država Oahake i Gerere, na dubini od 12 kilometara.
Kako je gradonačelnik Meksiko Sitija rekao na društvenim mrežama, pojedini građani iz prestonice su evakuisani, ali za sada zemljotres nije izazvao niti žrtve niti je pričinio materijalnu štetu.

Zemljotres pogodio granicu Kine i Mjanmara, 13 povređenih
Najmanje 13 osoba je lakše povređeno u zemljotresu jačine 5,6 stepeni po Rihterovoj skali, koji je rano jutros pogodio pograničnu oblast između Kine i Mjanmara, saopštili su zvaničnici.
U zemljotresu je srušeno na desetine kuća, a više od 9.000 kuća je oštećeno, preneo je AP.
Epicentar potresa bio je oko 65 kilometara jugoistočno od grada Mjitkjina na severu Mjanmara, na dubini od 24 kilometra, saopštio je američki Centar za geološka istraživanja.


Agencije, Pre svega, Dnevno

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP