Zavisnost od smartfona psihološki poremećaj i leči se antidepresivima

Sve je veći broj ljudi, posebno mladih, koji su zavisni od svog smartfona (pametnog mobilnog telefona) do te mere da se zgražavaju pri pomisli da ostanu bez njega na neko vreme, pri čemu se kod tog scenarijuma javlja ozbiljna napetost.

Istraživanje koje je sproveo Institut Nilsen pokazuje da su tim fenomenom najviše zahvaćeni korisnici smartfona u Singapuru, Južnoj Koreji, Kini i Tajvanu. Inače, najviše smartfona po glavi stanovnika imaju žitelji Singapura i Hongkonga i to dva puta više od Amerikanaca.

Čak 87 odsto od 5,4 miliona stanovnika Singapura ima "pametne telefone", dok ih u Americi ima 65 odsto. Azijati, takođe, prednjače i po količini vremena koje provode pretražujući svoj smartfonove, a toliko su u tome neumereni da je sve više psihički obolelih među zavisnicama od mobilnog telefona. Zato se psihijatri u tim zemljama zalažu da se ta zavisnost prepozna kao ozbiljna psihološka bolest, koja se najčešće leči antidepresivima.

Zavisnost je toliko uhvatila maha da je u Singapuru pokrenut projekat u osnovnim školama pod nazivom "kibernetička dobrobit" da bi se učenicima i roditeljima ukazalo na opasnost prevelike upotrebe smartfona.

Foto: ponsulak / freedigitalphotos.net

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP