Sve o pomračenju 20. marta: Kako najbolje da ga posmatrate i šta da ne radite?!

Sunce iznad Srbije će se 20. marta pomračiti. Evo kako da posmatrate mrak, a da vam on ne padne na oči - mnogo duže nego što ste planirali! Pitali smo astrofizičara Gorana Pavičića koji su najbolji i najgori načini da propratite ovaj kosmički spektakl.

traude / pixabay.com

Pomračenje Sunca u Beogradu ćete, prema Pavičićevoj proceni, moći da videte 20. marta oko 9 sati i 39 minuta, na svom maksimumu će fenomen biti oko 10.48 a završiće se oko 11 i 58.

Razlike između srpskih gradova, kaže naučnik, biće negde oko desetine sekunde.

- Ako običan građanin ne zna šta se dešava na nebu, neće to ni primetiti, ali može biti kobno za vid. Najbolje je da se čvrsto pridržavate ovih uputstava da biste mogli da uživate i izbegnete ozbiljnije probleme - rekao je za "24 sata" Pavičić.

Idealan način posmatranja su specijalni filteri koji su podešeni tako da optimalno vidite pojavu i ne oštetite vid.

Možete da koristite naočare za varioce koje imaju dovoljnu gustinu stakla da ne ugrozite oči.

Možete posmatrati pomračenje kroz CD diskove, ali je vrlo bitno da znate da će vam tada Sunce delovati iskrzano kao da se oko njega nalaze stepenice, jer se na CD-u nalaze zarezi za čuvanje podataka.

Ukoliko vam ništa od prethodnog nije pri ruci, uzmite foliju za uvijanje cveća. Obavezno upotrebite nekoliko slojeva, najmanje tri, nikako jedan jer nije dovoljna zaštita.

Najbezbednije je da odete do Opservatorije Ruđer Bošković ili do platoa ispred Narodne biblioteke gde će biti tim naučnika i Centar za promociju nauke koji će vas stručno provesti kroz ceo proces.

Ukoliko imate dvogled, ni slučajno nemojte uz pomoć njega gledati pravo u Sunce. Možete kroz staklo projektovati sliku na papir, ova metoda je iznenađujuće precizna vide se čak i sunčeve pege.
Šta nikako da ne radite za vreme pomračenja

Ni pod kojim uslovima ne koristite samo naočare za sunce. Ma koliko vam delovale zamračeno i kvalitetno, nisu dovoljna zaštita i čak mogu da vas prevare da duže gledate u opasno svetlo.

Ne koristite nagareno staklo. Da bi ono imalo efekta mora da bude ravnomerno zamračeno što je amaterima gotovo nemoguće. Uz to, ukoliko pomračenje posmatrate spolja dovoljan je jedan nalet vetra i sloj gareži može da se skine, a vid ošteti.

Zaboravite mobilne telefone i loše foto aparate - ne samo što može da im se sprži kamera nego tako može i da prođe vaš očni nerv ako niste oprezni.

Pavičić naglašava da profesionalni fotografi znaju kako da manipulišu aparatom i procene njegova ograničenja, ali da pomračenje, iako je aktivna pojava, uopšte nije stvar koju treba shvatiti olako niti naivno i da je najbolje da je posmatrate uz stručnjake.

Inače, u petak će se poklopiti tri vrlo retka kosmička događaja što je prava poslastica za teoretičare zavere.

U petak će se poklopiti pomračenje Sunca nad Velikom Britanijom, Supermesec i prolećna ravnodnevica.

Supermesec znači da će Zemljin satelit proleteti pored nas bliže nego obično i delovaće nam veći nego inače.

Prolećna ravnodnevica znači da će podjednako trajati dan i noć, a pomračenje će učiniti da obe ove pojave imaju još jeziviju manifestaciju.

Obično ima tri ili šest Supermeseca godišnje. Jedan će se poklopiti sa pomračenjem 20 marta, a naredni će se desiti u septembru, oktobru i avgustu.

Dvadesetog marta sva tri retka događaja desiće se u isto vreme, a šta nas tada još čeka, misterioznog petka, ostaje da vidimo. 


Izvor: 24sata.rs

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP