ALARMANTNO: Broj onkoloških pacijenata će se povećati za 57 odsto!

Foto: PublicDomainPictures/pixabay.com
Broj onkoloških pacijenata će se do 2034. godine povećati čak za 57 odsto, što će zahtevati i veće angažovanje na polju prevencije, upozorio je direktor Internacionalne agencije za istraživanje kancera Kristofer Vajld. To znači da će za naredne dve decenije svaki jedanaesti čovek imati rak.

Dok je 2012. godine dijagnoza kancera postavljena kod 14 miliona ljudi u celom svetu, SZO upozorava da će u naredne dve decenije ovaj broj da se poveća na 22 miliona. Ista tendencija se očekuje i u broju umrlih. Trenutno ova bolest godišnje odnese 8,2 miliona života, a očekuje se da će se do 2034. godine povećati na 13 miliona.

Prednost prevencije u odnosu na lečenje treba dati i zbog činjenice da je 2010. godine na lečenje raka u celom svetu potrošeno 1,16 milijardi dolara. Ovoliko novca teško mogu da izdvoje i bogatije zemlje, dok siromašnije nemaju dovoljno sredstava za lečenje ove bolesti.

Stručnjaci smatraju da čak polovina onkoloških bolesti može da se spreči. Pažnja treba da se usmeri na promenu životnih navika, a najvažnije preventivne mere su: ograničavanje pušenja i upotrebe alkohola, uvođenje zdrave ishrane, dovoljno fizičke aktivnosti i redovne zdravstvene kontrole.

Rak pluća, za koji se u najvećem broju slučajeva okrivljuje pušenje, već nekoliko godina je na prvom mestu najčešće dijagnostikovanih kancera. Svake godine se otkrije kod 1,8 miliona ljudi, odnosno 13 odsto svih obolelih od onkoloških bolesti. Takođe, on je i najsmrtonosniji, a godišnje od posledica ovog kancera umre 1,6 miliona ljudi.

Po učestalosti na drugom mestu su rak dojke (1,7 miliona pacijenata, odnosno 11,9 odsto) i debelog creva (1,4 miliona pacijenata, ili 9,7 odsto). Rak jetre je odgovoran za 800.000 smrti godišnje, a rak želuca usmrti 700.000 obolelih.

- Porast obolevanja od raka je velika prepreka za razvoj društva - ističe Vajld. - Ovi podaci nam šalju jak signal da hitno krenemo u akciju, koja će se odupreti ovom uništenju čovečanstva, a trebalo bi da se uključe svi žitelji planete.

Podmuka bolest je najviše prisutna u Africi, a čak 70 odsto umrlih od njenih posledica je u Africi, Aziji, Centralnoj i Južnoj Americi. Razlozi za povećanje broja obolelih su porast broja stanovnika, duži životni vek i loše životne navike. Oko 250 stručnjaka iz više od 40 zemalja, koji su radili na izradi ove studije, jedinstveni su u mišljenju da fokusiranje na prevenciju i ranu dijagnostiku "predstavlja investiciju, a ne uzaludne troškove".



"Epidemiologija kancera"

Američki kancerolog D. Trihopulos, u knjizi "Epidemiologija kancera", dao je ovakvu procenu uzročnika raka:

* nepravilna ishrana 30 odsto,
* pušenje 30 odsto,
* virusne i druge infekcije pet odsto,
* kancerogene supstance na radnom mestu pet odsto,
* alkohol tri odsto,
* nasledni faktori dva odsto,
* zagađenja sredine dva odsto,
* sedentaran način života (telesna neaktivnost koja oslabljuje obrambene snage, a pridonosi depresivnim stanjima) tri odsto,
* ultravioletna, gama i druga zračenja dva odsto,
* prehrambeni aditivi (boje i drugi dodaci) jedan odsto,
* lekovi i medicinski postupci jedan odsto,
* neutvrđeni uzročnici 16 odsto.

B. LAĆARAK, Izvor: Novosti.rs

1 komentara:

urkestn уторак, 22. август 2017. 21:22:00 CEST  

Još davne 1996 prof.Trbojević sa IORS je sao prognozu porasta karcinoma za SRBIJU i ta prognoza od 20-25 procenata novoobolelih na godišnjem nivou se na žalost ostvaruje.Uzroke treba tražiti u posledicama NATO bombardovanja (,, osiromašeni uranijum''),stres,siromaštvo...

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP