Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Iz klima uređaja vreba opasna bakterija!

Klima uređaje treba redovno čistiti jer su pogodno tlo za razmnožavanje bakterija, buđi i gljivica, a najopasnija je legionela, smrtonosna bakterija koju možemo da udahnemo. 

Foto: skowalewski / pixabay.com

Neredovno održavanje klima uređaja dovodi do lošeg kvaliteta vazduha i neugodnih mirisa. Takav uređaj plodno je tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija, buđi i gljivica. Udisanjem one ulaze u naše telo, mogu dovesti do neugodnih reakcija, hroničnih bolesti pa čak i legionarske bolesti, odnosno legionele.

Tu bolest uzrokuje bakterija legionela i dovodi do teške upale pluća koja može biti i smrtonosna. Do infekcije dolazi ako bakteriju u vidu sitnih kapljica iz klima uređaja udahnemo i ona završi u plućima. Zbog toga se rizičnim područijima smatraju rashladni uređaji, ali se ta bakterija može pronaći i u fontanama, vodoskocima, ovlaživačima vazduha, bazenima, ledomatima...

Simptomi legionarske bolesti su temperatura veća od 40 stepeni, osećaj hladnoće, suvi ili produktivni kašalj, bol u grudima, glavobolja, malaksalost i dijareja. Od nje oboljevaju sve starosne grupe, deca veoma retko, a češće stariji ljudi, posebno oni s hroničnim bolestima pluća, srca i bubrega.

Posebno su ugroženi ljudi s oslabljenim imunološkim sistemom. Bolest je oko tri puta češća u muškaraca nego kod žena, a u rizičnoj grupi su i pušači i alkoholičari. Bolest se leči jakim antibioticima.

Prevencija ove i ostalih bolesti je redovno čišćenje klima uređaja u prostorijama i zamena ili pranje filtera u njoj. Preporuka je to uraditi bar jednom godišnje, pred sezonu visokih temperatura. Treba pripaziti i na klime u automobilima, i njih treba periodično očistiti. Preporuka je uraditi servis svake dve godine.

Izvor: 24sata.hr

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP