Novi opasan virus uništava sebe, a zatim i vaš kompjuter!

Photo credit: Grafixar from morguefile.com
Nova vrsta virusa preti Windows sistemima. Analitičari su ga nazvali Rombertik. Taj virus koristi veoma uspešne metode izbegavanja antivirusnih programa pa ga je zato izuzetno teško ukloniti. Kada virus detektuje da antivirusni program pokušava da ga zaustavi tada pokušava da uništi ceo računar.

Virus briše ključne datoteke u operativnom sistemu računara, i time praktično sasvim onesposobi računar jer to rezultira stalnim resetovanjem.

Na Windows računarima prolazi neprimećen, a dizajniran je za krađu šifri i drugih poverljivih informacija nesrećnih vlasnika računara.

Najčešće se ubaci u sistem preko attachmenta, otkrili su stručnjaci iz Cisca Ben Bejker i Alex Čiu. Čini se da se virus maskira kao poslovna poruka iz Microsofta.

Kada virus detektuje da antivirusni program pokušava da ga zaustavi tada pokušava da uništi ceo računar. Ratoborni virus čak periodično radi patrole ne bi li otkrio da li je u toku proces čišćenja.

Veruje se da u tom slučaju pokušava obrisati ključni sistemski file u Windowsu koji se zove Master Boot Record (MBR). Ako mu to uspe to će izazvati beskonačni proces gašenja i uključivanja računara.

Da bi se taj file povratio potrebno je reinstaliranje Windowsa.

Tako destruktivni virusi su veoma retki. Nisu neki redovni virusi s kakvim se korisnici često susreću. Današnji maliciozni programi ne žele na sebe da privku pažnju, nego deluju pritajeno na duge staze, ocenio je sigurnosni stručnjak Grejam Kluli.

24sata.hr

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP