Ove Android igrice ugrožavaju korisnike!

Proverite da li su na vašem Android uredjaju ove igrice! Igrica Cowboy Adventure preuzeta je između pola miliona i milion puta, a Jump Chess oko 5.000 puta, a obe su povučene s Play Storea. Svako ko je preuzeo bilo koju od ovih igrica trebalo bi što pre da promeni svoje lozinke za Facebook.

Iako se Google Play smatra sigurnom za korisnike, ipak im se dogodio ovakav neverovatan propust. Ne zna se šta će se dogoditi s Tinker Studiom niti hoće li ih Google sankcionisati i zabraniti sa svoje usluge.

Slovačka antivirusna kompanija ESET prva je primetila da nešto nije u redu. Jedan od istraživača, Lukas Štefanko primetio je da se igrica čudno ponaša. Iako smo navikli na to da mnoge igrice traže dopuštenje za pristup Facebooku, što je bio i slučaj i s igrom Cowboy Adventures, mnoge ih koriste čisto u statističke svrhe i u Facebooku se s njima odnose vrlo poverljivo.

Štefanko je otkrio da Cowboy Adventures prikupi podatke o Facebooku, i da ih čuva na serveru koji se nalazi u Panami. ESET je istražio i druge igrice istoga developera i shvatili su da se ista stvar ponavlja. Kad su istražili kodove u igricama, uvideli su da je deo koda u sebi sadržavao vijetnamski tekst. Teško je bilo utvrditi i gde su locirani developeri igrica, kao i šta točno čine s podacima koje prikupe.

Iz kompanije kažu da je moguće da se ne radi o hakerima, samo o bezbrižnim developerima koji neometano prikupljaju korisničke podatke i šalju ih dalje. S druge strane, jedan od ESET-ovih istraživača Robert Lipovski uveren je da se radi o kriminalcima, piše Telegram.hr.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP