Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Kakva nas zima čeka? Srbiju ipak zaobilazi El Ninjo!

Ove godine dočekalo nas je tropski vrelo leto, pa se čini da malo ko razmišlja još i o zimi. Možda bismo trebali! Svetski meteorlozi, naime, upozoravaju kako bi zbog veoma jakog meteorološkog fenomena El Ninja, koji će doći do izražaja predstojeće zime, u raznim delovima sveta bi mogli da budu registrovani ekstremni vremenski uslovi. Ipak, srpski meteorolozi su ubeđeni da su razorne posledice koje ovaj talas može da napravi na Zemlji, daleko od područja naše zemlje. 

Foto: Slavoljub Marković, Astro sajt

Kako piše britanski “Daily Telegraph”, reč je o meteorološkom poremećaju koji će u Evropi izazvati ekstremno hladnu zimu kakva se ne pamti, a u SAD razorne oluje.

Naime, zbog neuobičajeno izraženog vremenskog fenomena El Ninjo, koji se najavljuje za predstojeću zimu, veći deo planete za nekoliko meseci biće suočen s ekstremnim poplavama, sušama i šumskim požarima.

Kako piše britanski “Daily Telegraph”, pozivajući se na ugledne meteorologe, reč je o ekstremnom meteorološkom poremećaju koji će u Evropi izazvati ekstremno hladnu zimu kakva se ne pamti, a u SAD razorne oluje.

U Južnoj Americi se predviđaju obilne padavine koje će izazvati poplave i odrone, dok se u južnoj Aziji očekuje suša, a u Australiji šumski požari.

Klimatolog Bil Pacert, zaposlen u NASA, kaže da ovogodišnji “El Ninjo” definitovno može da postane “Godzila”.

- Ako ostvari svoj potencijal, biće mnogo zime, poplava, odrona i haosa - rekao je on.
Ipak, srpski meteorolozi su ubeđeni da su razorne posledice koje ovaj talas može da napravi na Zemlji, daleko od područja naše zemlje.


Ipak, srpski meteorolozi su ubeđeni da su razorne posledice koje ovaj talas može da napravi na Zemlji, daleko od područja naše zemlje.

- Najbliža zemlja Srbiji, koju efekti "El Ninja" mogu da pogode, jeste Velika Britanija, gde se očekuje izrazito hladna zima. Posledicu ovog talasa kod nas će jedino osetiti ribari, jer riba iz Tihog okeana, odakle "El Ninjo" dolazi, može početi da promeni tok kretanja ka jugu - objašnjava meteorolog Časlav Stanojević za Blic.

Za razliku od hladne zime koja očekuje Britance, u Srbiji će zimski period proći bez surovih hladnoća.

- Zima će biti lepa i toplija od prošlogodišnje i pratiće je deficit padavina. Stanovnici Srbije mogu da odahnu, jer će promena opšte cirkulacije atmosfere koju "El Ninjo donosi", neće ima posledice kod nas. Ko god kaže suprotno, samo nagađa kretanje ovog fenomena - rekao je Stanojević, dodajući kako će zima će i ove godine kao i prethodnih stići tek kada "zagudi" u Rusiji.

- Hladni zimski talas u naš region uvek dolazi iz Rusije, tačnije iz Sibira. Što znači da jače zime u Srbiji neće biti dok ne stigne iz sibirskog područja - kaže meteorolog.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP