Adolf Hitler bio heroinski zavisnik

warehouse13.wikia
„The Total Rush; Drugs in the Third Reich” knjiga Normana Olera otkriva da su lideri Trećeg Rajha bili na ozbiljnim stimulansima. Hitler je tokom Drugog svetskog rata uzimao heroin, dok su se njegove trupe u to vreme drogirale takozvanim Pervitinom, koji je bio preteča metamfetamina.

Oler je imao pristup beleškama dr Teodora Morela, koji je lečio Hitlera i njegove ljude. Do perioda kada je Nemačka osvojila Francusku u maju 1940. više od 35 miliona vojnika i birokrata svakodnevno je uzimalo razne pilule. Izveštaji Vermahta pokazali su da je oko 200 miliona pilula Pervitina nabavljeno za trupe između 1939. i 1945. a istraživanja Nemačke asocijacije lekara pokazalo je da su Nacisti razvili ovaj stimulans na bazi kokaina tako što su ga testirali na zarobljenicima u koncentracionim logorima.

„Čovek po imenu dr Fric Haushild, nekadašnji glavni farmakolog Temlera, bio je čovek koji je stajao iza proizvodnja. Bio je to metamfetamin koji se mogao uzimati bez recepta i milioni su ga koristili“, kaže Oler, koji je tri godine istraživao ovu tematiku za potrebe knjige.

„To je bilo društveno prihvatljivo. Pravile su se čak i čokolade sa metamfetaminom, kako bi ženama lakše padali naporni kućni poslovi. Uspeh Blickriga može se pripisati činjenici da se nikome u nemačkim trupama nije spavalo“.

Pervitin je proglašen za nelegalnu supstancu 1941. ali su ga vojnici i dalje uzimali, pokazala su Olerova istraživanja.

Oto Ranke, vojni lekar i direktor Instituta za opštu fiziologiju na Berlinskoj akademiji vojne medicine, stajao je iza rasturanja Pervitina. On je otkrio da ova droga pojačava samopouzdanje i izoštrava čula. Na Istočnom frontu gde su se vodile najžešće bitke u surovim uslovima, lekari su vojnicima davali Pervitin, kako bi istrpeli niske temperature i podigli im moral.

Ipak, oni su bili relativno prisebni, u odnosu na svog lidera. Hitler je uzimao 82 različite vrste lekova, uključujući i primitivnu „Vijagru“, heroin, morfijum.

Dr Morel mu je Hitleru čak ubrizgavao testosteron i koktel napravljen od sperme i izlučevina prostate mladih bikova. Od Eukodala, preteče heroina, Hitler je bio zavistan, a najviše ga je uzimao u jesen 1944.

“Koristio je tu jaku drogu koja ga je činila euforičnim, čak i kad stvarnost nije bila uopšte svetla. Generali su ga uporno upozoravali da moraju da promene taktike, da okončaju rat, ali on to nije želeo da čuje. Tražio je od dr Morela da mu daje lekove, koji su činili da se oseća nepobedivim u bezizlaznoj situacijI”, kaže Oler.

Prema njegovim otkrićima, Hitler je imao užasnu fobiju od raka, patio je od visokog krvnog pritiska, grčeva u stomaku, glavobolja, a nekoliko puta uklanjani su mu polipi sa glasnih žica.

Takođe, patio je od nadimanja i uzimao ogromne količine lekova za regulisanje ovog problema, koji su imali male količine strihnina, sastojka otrova za pacove.

Dr Morela su zarobili Amerikanci, a umro je od tuberkuloze u logoru 1949. Dr Piter Masterson, istoričar koji je proučavao Morela za potrebe američke Vlade nakon rata, kaže da je to čovek koji je izdao medicinsku etiku.

“Ipak, na neki čudan način, možda Saveznici mogu da zahvale baš njemu što je Adolfa Hitlera pretvorio u slomljenu ljušturu zavisnu od droge, koja nije bila u stanju da odlučuje o ratu”, napisao je on.

Daily Mail / B92

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP