Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Moguća balkanska Islamska država?

Militantna grupa Islamska država mogla bi imati motiv da na Balkanu formira takozvanu balkansku ID, smatraju poznavaoci bezbednosne situacije na Kosovu i predstavnici institucija, prenela je Radio Slobodna Evropa.

Ekstremistički i teroristički pokreti, navodi ovaj radio, bazirani na verskim interpretacijama mogu da iskoriste balkanske motive, uključujući i Kosovo, za stvaranje jedne terorističke grupe.

Burim Ramadani, bivši kosovski poslanik veruje da ID može da iskoristi međuetničke motive s ekstremističkim, islamskim ideologijama, koji su prisutni na Balkanu.

"ID i ostale organizacije koje funkcionišu pod time mogu da iskoriste ovu situaciju i tako kreiraju, uslovno rečeno, balkanski ID. Balkan je sam po sebi podeljen, postoje međuetničke i političke tenzije, a međudržavni sukobi su i dalje otvoreni. Ovo je glavni rizik na Balkanu", navodi on.

Slično mišljenje ima i Nuredin Ibiši, član skupštinskog Odbora za unutrašnja pitanja, navodeći da militantna grupa može da iskoristi trenutno stanje na Balkanu, a pogotovo na Kosovu.

„Smatram da se oni mogu infiltrirani i stvoriti svoj sistem“, naglašava Ibiši.

U poslednjem izveštaju Stejt departmenta o borbi protiv terorizma u svetu u 2014. ocenjeno je da na Kosovu postoje rastuće pretnje od islamskog ekstremizma, navodi RSE.

Inače, oko 300 osoba sa Kosova učestvovalo je u ratovima u Siriji ili Iraku.

Autor: Tanjug

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP