Kako se zaštititi od napada hakera: Osnovna pravila

Ilustracija: Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net
Čak 86 odsto svetskih računarskih sistema raznih organizacija prošle godine je bilo na udaru neke vrste kompjuterskih prevara ili hakera. To predstavlja porast od 38 odsto u odnosu na godinu dana ranije.  Deo odgovornosti za to snose i sami korisnici jer postoji nekoliko mera koje se mogu preduzeti kako bi se računari i mreže zaštitile od napada hakera.

Ovo su tri načina na koja se možete lako i delotvorno zaštititi od napada hakera.

1. Upravljanje rizikom

Prvo treba naglasiti da nema potpuno sigurnog načina na koji se možete 100 odsto zaštititi od napada zlonamernim softverom.

Međutim postoje razni načini kako smanjiti rizik od napada. Kao i sa bilo kojom vrstom rizika i rizik od cybernapada treba uračunati u poslovanje, a činjenica je da čak 61 odsto raznih organizacija u svom registru rizika nema predviđen rizik od cybernapada.

Osim toga većina napada nije sofisticirana i može se sprečiti jednostavnim strategijama. Zato cybersigurnost treba gledati kao nešto čime se može upravljati na vreme, a ne nešto što treba lečiti kada je već kasno.

2. Nadogradnje su važne

Nadogradnja vašeg softvera najvažnija je za sigurnost sistema. Bilo da se radi o vašem smartphoneu ili računaru nikada nemojte preskočiti nadogradnju.

Veoma je važno da više ne koristite Windowse XP jer Microsoft za njih ne proizvodi nadogradnje.

3. Ograničavanje pristupa

Ovo je jednostavno pravilo - nemojte imati jedan ulaz za sve sadržaje. Ako je za pristup vašim podacima potrebna samo jedna lozinka onda je dovoljna i samo jedna greška da neko uđe u vaš sistem.

Zaštitite se slojevito i koristite više lozinki.

Izvor: hr.n1

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP