Lekovita svojstva konoplje - predavanje

Učesnici predavanja o "Benefitima ulja semena konoplje" ocenili su da bi zbog lekovitosti te biljke trebalo legalizovati primenu kanabisa u terapijske svrhe. Primena kanabisa je legalizovana u 15 zemalja EU i 30 zemalja SAD.

Foto: canoncan / rgbstock.com

Farmaceutkinja Vanja Piperović Mileusinić rekla je da ta biljka leči "ne samo maligne već i druge teške bolesti" zbog čega bi njena primena u medicinske svrhe bila veoma značajna.

Ona je objasnila da konoplja zbog svog izuzetnog sastava ostvaruje pozitivne efekte u lečenju malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, tromboze, multipl skleroze, reumatidnog artritisa, epilepsije, Parkinsonove bolesti, Alchajmerove bolesti, a ublažava simptome HIV-a i svih oblika hepatitisa.

Prema njenim rečima, ova biljka je lekovita zato što se u sastavu njenog semena nalazi vitamin E, vitamin B, magnezijum, gvožđe, omega 6 kiseline, omega 3 kiseline, beta-sitosterol, beta-kariofilen, alfa-tokoferol i gama-tokoferol i dodala da je zbog svog sastava "konoplja biljka budućnosti".

Direktor Specijalne bolnice "Sveti Sava" Milan Savić kazao je da bi država trebalo da dozvoli primenu te biljke barem u slučajevima za koje je sigurno potvrđena delotvornost.

"Inicijativa za izmenu zakona o psihoaktivnim supstancama koja bi kao krajnji cilj trebalo da omogući primenu ulja od kanabisa u medicinske svrhe podneta je početkom ove godine, ali još nema svoj krajnji epilog, jer u radnoj grupi Ministarsva zdravlja postoje suprotstavljena mišljenja koja koče ceo taj proces", rekao je Savić.

Šef odseka za prevenciju narkomanije MUP-a Lambe Đorelijevski kazao je da bi građanima trebalo objasniti šta bi trebalo legalizovati i dodao da je neophodno razgraničiti primenu ulja konoplje u medicini od marihuane koja je veoma štetna.

Predstavnik socijalnog kanabis kluba IRKA rekao je da mnogi ljudi u Srbiji koji boluju od teških bolesti nabavljaju ulje iz inostranstva i da su kod njih vidljivi efekti njegove primene, ali da su oni stalno u strahu da li će odgovarati pred zakonom zbog toga.

On je dodao da su obimna istraživanja raznih univerziteta u svetu, pored toga što su dokazala delotvornost te biljke u lečenju pomenutih bolesti, pokazala da je ulje konoplje delotvorno i u lečenju zavisnosti od alkohola.

Izvor: Beta

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP