RTS pretplata do 150 dinara

Pretplata za RTS i RTV neće preći 150 dinara, a za rad javnih servisa će država iz budžeta uplatiti i četiri milijarde dinara, rekao je premijer. Zakonom je predviđeno da taksa, o kojoj se mnogo govorilo prethodnih meseci, bude do 500 dinara, a ovo je prvi put da je precizirano koliko će iznositi.

I dalje nije poznato kako će građani plaćati taksu za javni servis, a jedino što je Aleksandar Vučić, osim iznosa, rekao jeste da će ona svakako biti obavezna.

Vučić je rekao da će država dati za te dve televizije četiri milijarde dinara i da je to urađeno tako da građani ne bi morali da plaćaju veliki novac za javni servis na ime pretplate.

Dva su razloga za takvu odluku, rekao je premijer: prvi, da se onima koji su redovne platiše, a pre svega penzioneri, ne desi da povećanje koje će uslediti od prvog januara sledeće godine daju u celini ili većim delom za pretplatu, a drugi je taj da se postavlja pitanje kolika bi naplata uopšte bila ukoliko bi pretplata za javni servis bila velika.

Kako je rekao Vučić, zbog izdatka za RTS i RTV akciza na gorivo će biti povećana za dva dinara - na 139 dinara.

Uprave RTS i RTV su ranije utvrdile izgled obrazaca i uplatnice za taksu za javni servis, koji bi trebalo da do građana na neki način stignu do kraja godine.

Prema Zakonu o javnim servisima, RTS i RTV bi do kraja godine, a potom i svake sledeće godine, trebalo da građanima dostave 12 mesečnih računa za plaćanje takse za narednu godinu.

Takođe, u Zakonu o javnim servisima stoji da će RTS i RTV za neizvršenje obaveze plaćanja takse, "pokretati postupak naplate u skladu sa zakonom".

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP