Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Zašto ljudi bolesni dolaze na posao?

Verovatno ste i sami imali ovakvo iskustvo. Probudili ste se ujutro da biste se spremili za novi radni dan, ali vam telo jasnim signalima ukazuje na to da bi trebalo da uzmete bolovanje. Da li ostati kod kuće ili "stisnuti zube" i krenuti na posao?

Pixabay

Odgovor je teži nego što se čini. Zahtevni šefovi, nesiguran posao, radoholičarske navike i pritisak kolega utiču na odluku gotovo jednako, ako ne i više od činjenice da su jedan ili dva dana bolovanja najbolja opcija.

Poslednja anketa BBC-ja otkriva da većina radnika odlazi na posao kada ne bi trebalo. Šta se krije iza takvih nelogičnih odluka?

Prvenstveno, mnoge kompanije pomno prate broj radnih dana svojih zaposlenih što se kasnije, najčešće na godišnjem nivou, pretapa u broj slobodnih dana ili broj dana godišnjeg odmora.

Takođe, tu je pritisak okoline u vidu osećanja krivice zbog činjenice da će kolege morati da urade dnevne obaveze onih koji su izostali. Isto tako, ukoliko većina kolega na posao dolazi bolesna, onda postoji neizgovorena želja da se i vi tako ponašate.

Pojedine firme nemaju problema sa odsustvom radnika zbog bolesti, ali se u tom slučaju radi od kuće, prenosi BBC.

Autor: klix.ba

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP