Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Važni saveti za dame: Kako ublažiti simptome PMS

Vežbanje i pravilna ishrana mogu da kontrolišu nadimanje, epizode depresije, razdražljivost i promene raspoloženja povezane sa PMS. Preporučuje se 30 do 45 minuta vežbanja, četiri do pet dana nedeljno, a stručnjaci Poliklinike "Intertim" predlažu i sledećih ovih 11 promena u ishrani.

Adina Voicu / Pixabay

SMANJITE SO

Jedite hranu koju sami pripremite, a ne onu "brzu", punu soli i veštačkog šećera. Konzumiranje manje soli se posebno preporučuje ženama koje imaju problem sa nadutošću, osetljivim dojkama ili natečenim rukama.

ŠTO VIŠE ZELENIŠA

Jedite raznovrsno voće i povrće, pre svega zelene boje. Povrće poput kelja, soje ili blitve je bogato gvožđem i vitaminima B koji mogu da pomognu u otklanjanju umora.

PIJTE DOSTA VODE

Preporučuje se da žene piju najmanje osam čaša vode dnevno da bi se smanjilo nadimanje, ubrzalo varenje i da bi voda imala niz drugih zdravstvenih prednosti. U vodu možete dodati malo limuna, limete i kriške krastavca kako bi dobila ukus.

NOS KALCIJUMA

Neke studije pokazuju da unos kalcijuma kroz hranu kao što je jogurt, mleko, soja i nemasni sirevi može da smanji niz simptoma PMS.

VITAMINI

Vitamin D se prirodno nalazi u hrani kao što su sardine. ostrige i losos. Ovaj vitamin, takođe, može pomoći u ublažavanju simptoma PMS.

NADOKNADITE GVOŽĐE

Morate da povećate unos gvožđa pre i tokom ciklusa. Ishrana koja obuhvata namirnice pune gvožđa može vam pomoći da izbegnete anemiju. Izaberite posne komade mesa i odsecite višak masti pre kuvanja. Ako ste vegetarijanac ili jednostavno ne volite crveno meso pitajte svog lekara o eventualnom uzimanju suplemenata sa gvožđem. Mnogi preparati gvožđa, koji podtiču stavranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, i tako smanjuju simptome kao što su umor i iscrpljenost teško se podnose. Zato bi trebalo u dogovoru sa svojim lekarom da izaberete neku od novih formula gvožđa koje se postepeno oslobađaju u organizmu ne izazivaju mučninu, niti metalni ukus u ustima, a vrlo su komforne za upotrebu i uzima se po jedna tableta dnevno posle obroka.

KOŠTUNjAVO VOĆE

Umesto posezanja za čipsom ili čokoladom, uzmite šaku koštunjavog voća. Orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama i pomoći će vam da se osećate sito duže vreme. Jedite orahe, bademe i lešnike.

SLOŽENI UGLjENI HIDRATI

Namirnice koje imaju složene ugljene hidrate sadrže tri ili više vrsta prirodnog šećera i bogate su vlaknima. Ove namirnice ulaze u krvotok postepeno. Izazivaju samo umeren porast insulina i mogu da pomognu u stabilizaciji raspoloženja i obuzdaju preteranu želju za hranom. U ovoj grupi namirnica su krompir, tikvice, bundeva, sočivo...

ŽITARICE

Promena nivoa estrogena i progesterona može da smanji količinu serotonina u mozgu, što može uticati na raspoloženje i aktiviranje depresije, anksioznosti ili razdražljivosti. Kada se osećate umorno i tužno žitarice to mogu da poprave.

SMANJITE ALKOHOL

Piće može pomoći da se opustimo, ali alkohol može i da poremeti san. Neke žene će uzeti čašu vina u 20 sati, i probudiće se u 2 ujutru kada alkohol počinje da deluje.

MANJE KOFEINA

Previše kofeina, takože, može da poremeti san i pojača simptome PMS. Mnogo kafe, recimo, ili čaja i drugih pića koja sadrže kofein pojačava razdražljivost, pa ih u PMS treba izbegavati.

izvor: Novosti

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP