Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Analgetik: Pivom protiv bolova?

Studija koju su sproveli istraživači Univerziteta u Griniču, pokazala je da dve krigle piva (dve pinte - 1,14 litara) mogu da budu efikasnije u ublažavanju bola od analgetika.

Photo-Mix / Pixabay

Posle analize 18 različitih studija, naučnici su zaključili da količina alkohola u krvi od oko 0,08 odsto dovodi do rasta praga bola, istovremeno snižavajući njegov intenzitet.

"Zaključci ukazuju da je alkohol efikasan analgetik, koji omogućava medicinski relevantno smanjenje intenziteta bola. To može da bude objašnjenje neadekvatne upotrebe alkohola od osoba sa stalnim bolovima, uprkos potencijalnim dugoročnim posledicama po zdravlje", navode stručnjaci.

Prema njihovim rečima, alkohol sadrži sličan nivo kodeina koji pomaže oslobađanju od bolova.

Nije, međutim, jasno da li je to posledica sniženja nivoa anksioznosti, zbog čega pomislimo da bol i nije toliko strašan, ili zbog stvarnog uticaja na moždane receptore. Bez obzira na to, smanjenje bola je primetno.

Stručnjaci, naravno, nisu zaboravili da napomenu da ovo ne znači da je alkohol dobar za zdravlje i da preterana i dugotrajna konzumacija može izazvati više štete nego koristi.

Izvor: Metro.co.uk

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP