Nauka najzad ima reženje za lečenje gripa i prehlade?!

Naučnici su otkrili način za lečenje virusnih bolesni, uključujući grip i prehladu, u okviru međunarodnog projekta na čelu sa australijskim istraživačima.

silviarita / Pixabay

Sve do sada nije postojao nijedan tretman, osim što su lekari preporučivali odmor i dosta tečnosti dajući telu vremena da se izbori sa virusom.

Novo istraživanje pokazalo je da odgovor možda leži u proteinu koji potiskuje ključnu antivirusnu reakciju i stvaranju lekova koji omogućavaju telu da koristi ovu prirodnu zaštitu.

Svake godine 13.500 Australijanaca završi u bolnici zbog virusa, dok godišnje bude više od 3.000 smrtnih slučajeva, uglavnom među osobama starijim od 50 godina. Na globalnom nivou, reč je o pet miliona obolelih od kojih 10 odsto završi sa smrtnim ishodom.

Rezultati otkrića objavljeni su danas u časopisu Nature Communications.

Istraživači su otkrili da je biološki proces star milijardu i po godina, pronađen u biljkama, gljivama i sisarima, povećao širenje virusnih oboljenja kod miševa, a verovatno i kod čoveka.

Oni su identifikovali protein, Nox2 oksidazu, koji aktivira virus, uključujući grip, običnu prehladu, denga groznicu i HIV. Kada se aktivira, Nox2 potiskuje sposobnost tela da odreaguje na viruse.

Naučnici su otkrili da je protein Nox2 oksidaza, koji se aktivira virusom, lociran u endozomu. Oni su koristili modifikovanu supstancu koja ograničava aktivnost Nox2 i utvrđeno je da je ovaj prilagođeni lek uspešan u suzbijanju bolesti izazvane infekcijom gripom.

"Identifikovali smo protein imunog sistema koji doprinosi bolesti koja je izazvana virusom ili gripom“, istakao je doktor Stavros Selemidis.

"Takođe smo razvili nov sistem koji utiče na ovaj protein i uspeva da drastično ublaži posledice virusa", dodao je on.

Izvor: B92

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP