Isusovo školovanje

Pred čitaocima je nova knjiga u izdanju Samizdata B92 dobitnika Nobelove i Bukerove nagrade Džona Maksvela Kucija po imenu „Isusovo školovanje“.


Kad putuješ brodom preko okeana, on ti opere sva sećanja i započneš potpuno novi život. To je tako. Nema ničega pre toga. Nema nikakve istorije. Brod pristane u luku, siđemo niz mostić i nađemo se u ovde i sad. Vreme počne da teče.

Priča ovog romana počinje u bezimenoj zemlji u kojoj svi govore španski i u koju izbeglice pristižu brodovima, dobijaju novo ime i identitet, i „očiste se“ od svih starih sećanja i veza. Isus iz naslova skreće nam pažnju na malog izbeglicu, siroče po imenu David, koga pod svoje okrilje uzme Simon, ozbiljni sredovečni muškarac, koji nije u potpunosti zadovoljan tim hrabrim novim svetom. David je – umnogome poput istorijskog Isusa – tako autoritativan i izričit, i tako tvrdoglav u svom odbacivanju sistema – istinski tajanstven lik. Simon, Davidova nova majka i njihova improvizovana porodica postanu ugroženi kada dečak, inače neobično intelektualno obdaren, počne da se odupire zvanično odobrenim metodama učenja...

U ovoj fascinantnoj alegorijskoj priči Kuci se vešto hvata u koštac s velikim pitanjima poput odrastanja, roditeljstva, neprestane borbe između intelekta i emocija, i odluke da živimo na svoj način.

Sa dozom humora i melodrame, Kuci razlaže hrišćanski mit i prepliće ga sa drugim, jednako moćnim poetičkim jezicima – Platonovim idejama o državi, budističkim učenjima, narodnim bajkama, začecima modernog romana, pitagorejskom mistikom brojeva. Ovaj roman lucidno ogoljava i same temelje književnosti, a mnoge scene imaju kvalitet minijaturnog Sokratovog dijaloga. Oslobođen književnih konvencija, Kuci piše ne da bi dao odgovore, već da bi postavljao pitanja.

Dž. M. Kuci, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2003, jedan je od najznačajnijih savremenih romansijera. Rođen je u Kejptaunu 1940, gde je završio studije matematike i anglistike. Radio je kao programer u londonskom IBM-u, da bi se posle nekoliko godina konačno opredelio za literaturu. Magistrirao je s tezom o delu Forda Medoksa Forda, doktorirao na prozi Samjuela Beketa. Predavao je komparativnu književnost na Njujorškom univerzitetu i Univerzitetu u Kejptaunu, a kao gostujući profesor i na Harvardu, Stanfordu i Čikaškom univerzitetu. Objavio je pet tomova kritičkih eseja, kao i prevode proze i poezije sa holandskog na engleski. Iako poreklom i većim delom opusa pripada južnoafričkoj književnosti, od 2002. živi u australijskom gradu Adelaidi. Počev od 1974, objavio je niz kritički visokovrednovanih romana, koji su mu doneli brojna južnoafrička i međunarodna priznanja. Dodelom Bukerove nagrade romanu Sramota (1999) postao je prvi dvostruki laureat u istoriji ovog priznanja (Život i vremena Majkla K, Bukerova nagrada, 1983).

Dž. M. Kuci – „Isusovo školovanje“
Izdavač: Samizdat B92
Prevod s engleskog jezika: Tanja Milosavljević
Edicija Busola, 2017, F: 20 cm, S: 237, meki povez, latinica
ISBN 978-86-7963-491-7
Cena 1.100,00 dinara (sa PDV-om)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP