Leto 2009: Vreme - toplije nego ikada

Predstojeće leto u Srbiji biće toplije u odnosu na prosek u poslednjih 30 godina, kažu meteorolozi! Temperature će prelaziti 40 stepeni Celzijusovih

Pogledajte i: Najdetaljnija dugorna prognoza vremena
Prema dugoročnoj prognozi za Evropu, koju je uradila američka nacionalna hidrometeorološka služba, u junu i julu građane Srbije čekaju tropski dani sa prosečnim temperaturama višim od onih na koje smo navikli prethodnih godina. To znači da bi temperature mogle da idu i iznad 40 stepeni Celzijusovih!

- Ovog juna prosečna temperatura biće oko 30 stepeni, a očekuje se da će biti dana kada će skala u termometru ići i do 40. podeoka - rekli su u „Veder tu ambrela" za Press.
Prognostičari ističu da je sasvim izvesno da ćemo imati „toplotne talase" koji će trajati i po desetak dana, ali sa sigurnošću se ne može reći da li će biti oborene maksimalne temperature zabeležene u Srbiji 2007. godine.
- Podsetimo da je pre dve godine u Beogradu „u hladu" izmereno 43,6 stepeni, a u Smederevskoj Palanci 44,9 stepeni Celzijusovih - ističu meteorolozi.
Pred nama je, upozoravaju stručnjaci, leto u kojem bi pojedine krajeve zemlje zbog visokih temperatura mogla pogoditi suša. Na severu Srbije tokom leta očekuje se manje padavina nego obično, za čak 10 do 20 milimetara, dok bi u ostalim krajevima količina padavina trebalo da bude u okviru prosečnih vrednosti.
Da bi ovo leto moglo da bude toplije u odnosu na prosek u poslednjih 30 godina potvrđuje za Press i meteorolog RHMZ Branko Bijelić.
- Što se tiče juna, srednja temperatura će biti u granicama uobičajenih, i to na jugoistoku zemlje nešto niža, a na severu viša. U julu se treba spremiti za temperature koje će ići preko 35 stepeni. Vojvodina će biti nešto toplija u odnosu na prosek za nekih 0,3 stepena, ali sa prosečnom količinom padavina - kaže Bijelić.

Vreme do 5. juna: Tropsko leto vec traje!
Srbija:
U Srbiji u subotu pretežno sunčano, a posle podne na jugozapadu nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Minimalna temperatura od 11 do 17, maksimalna dnevna od 25 do 30 stepeni C.
U nedelju i početkom sledeće sedmice sunčano i toplo, temperatura oko 30 stepeni C, a posle podne i uveče nestabilno lokalno sa pljuskovima i grmljavinom.
U sredu promena vremena: naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom pre podne zahvatiće severne i zapadne, posle podne sve predele Srbije, a lokalno se očekuju i nepogode praćene gradom i jakim vetrom. Temperatura će biti u padu.
Od 28. maja do 3. juna opet se ocekuje letnja vrucina sa temperaturom do 30 stepeni.
Zahladjenje sa pljuskovima i grmljavinama opet je moguce 4. i 5. juna.

Beograd:
U Beogradu u subotu pretežno sunčano. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Jutarnja temperatura 18, maksimalna dnevna 27 stepeni C.
Narednih dana toplo, temperatura oko 30 stepeni C. U nedelju sunčano, uveče nestabilno sa lokalnim pljuskovima. U ponedeljak i utorak sunčano.

Izvor: Press, B92, Blic

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP