Namirnice za plodnost

Prehrambene navike imaju nežno, ali snažno delovanje na sve organe u telu uključujući i onaj reproduktivni.

Osnove dobre ishrane: Ako se nadate trudnoći, pazite da unosite dovoljne količine vitamina E. Dobri izvori su: cele žitarice, brokoli, orašasti plodovi, kvasac, sočivo, zeleno lisnato povrće, soja.

Vitamina A. Dobri izvori su: brokoli, kupus, kelj, karfiol.
Vitamina C. Dobri izvori su: brokoli, kupus, kelj, karfiol, narandže.
Vitamina D. Dobri izvori su mlečni proizvodi, losos.
Kalcijuma. Dobri izvori su: soja, brokoli, mlečni proizvodi, losos.
Gvožđa. Dobri izvori su: zeleno lisnato povrće.
Cinka. Dobri izvori su: kvasac, semenke, soja.
Folne kiseline. Dobri izvori su: zeleno lisnato povrće, celovite žitarice, kvasac, soja, citrusno voće.
Esencijalne masne kiseline. Dobri izvori su: biljna ulja, riba.
Najvažnija stvar koju treba znati o vitaminima i mineralima je to da se oni najbolje apsorbuju i da ih telo najbolje koristi u izvornom obliku, odnosno u obliku hrane, a ne u obliku tablete ili suplemenata.
Takođe, moguće je uneti preterane količine što će više odmoći nego pomoći u ovoj situaciji. Jedini izuzetak od tog pravila je folna kiselina za žene koju treba uzimati u obliku tablete ili dodatka ishrani (800 mikrograma dnevno) uz unos ishranom jer postoji snažna veza između folne kiseline i neutralnih defekata pri porođaju.

Hrana koju treba da izbegavate
Evo kratkog popisa stvari koje treba izbegavati kada želite da zatrudnite.
Alkohol, veštačke zaslađivače, boje za hranu, đumbir i proizvode od đumbira, tonike (pića), kofein (čokolade, napitke, kafu, čaj), natrijum glutaminat i druge aditive, delimično kuvanu ili nekuvanu hranu, dijete, posebno one restriktivne, aspirine i druge lekove protiv bolova, antihistamine i sve druge lekove koje vaš ginekolog nije odobrio, neke oralne antibiotike.
Zagovornici makrobiotičke i zdrave ishrane kažu da bi trebalo izbegavati i sledeće namirnice: meso i jaja, šećer, posebno rafinisane šećere, mleko i mlečne proizvode, proteine. Da li ćete ih koristiti ostavljamo vama na volju, ali se svakako posavetujte sa lekarom.
Izvor: Blic

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP