Kako zaustaviti štucanje, gorušicu, sprečiti nesvesticu...

Ljudsko telo je savršena mašina koja može zaista svašta, čega još nismo ni svesni. Neki eksperti tvrde da postoje načini da se zaustave štucanje i plač i da postoji „trik“ pomoću kog se ne oseti ubod injekcije. Pogledajte kako to funkcioniše...

Bez suza
Ako vam suze krenu u potpuno pogrešnom trenutku, samo pročistite grlo kao da ćete zakašljati. - Ovo sprečava mehanizam u nosnom kanalu i grkljanu koji kontroliše plakanje. Osim toga, kad pročistite grlo, obično imate potrebu da progutate. Ovo pak podiže jezik do nepca, blokira meki deo i čini da ne možete zaplakati. Ova tehnika preporučuje se mnogim mladama i mladoženjama koji su očekivali da će imati problema na svom venčanju, i to se pokazalo veoma uspešnim - tvrdi Rebeka Negi, ekspert za meditaciju.

Zaustavite štucanje
Uzmite vazduha najviše što možete, zadržite ga 10 sekundi i onda, bez izdisaja, udahnite još malo vazduha i držite pet sekundi. Konačno - još uvek bez izdisaja - udahnite koliko najviše možete vazduha i zadržite još pet sekundi. Tad izdahnite i dišite normalno. Ova tehnika imobilizuje dijafragmu (mišić na dnu vaših pluća) i sprečava grčeve. Kod trideset pacijenata sklonih štucanju na kojima je testirana ova metoda odmah je „upalilo“.

Ako imate gorušicu
Osećate gorušicu? Spavajte na levom boku. Ovo održava prirodnu zakrivljenost jednjaka, koji pomaže da se želudačna kiselina ne diže. Istraživanje u Filadelfiji je pokazalo da su osobe koje često pate od gorušice imale mnogo manje „napada“ kada su tako spavale.

Da ubod igle ne boli
Neka vas injekcija protiv gripa (ili koje već boljke) manje boli i to tako što ćete vršiti pritisak na područje gde bi trebalo da vas ubodu iglom. Ros I. Donaldson, profesor medicine, kaže: - Napravite krug palcem i kažiprstom i pritiskajte kožu nekoliko sekundi pre na mestu gde bi trebalo da primite injekciju. Stimulišući receptore za pritisak ili dodir, nadvladaćete receptore bola u koži. Pritisak će zbuniti nerve, pa injekciju skoro nećete ni osetiti.

Sprečite nesvesticu
Nesvesticu ćete osetiti kada krvni pritisak padne i krv se slije u ekstremitete. Prekrstite noge, stisnite bedra i napnite trbušne mišiće. Napinjući mišiće održavate visok ritam rada srca i terate krv nazad u srce i mozak. Istraživači na univerzitetu u Amsterdamu saznali su da ove vežbe smanjuju rizik od nesvestice za 30 odsto.
Izvor: Kurir

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP