Veliko Gradište: Svetski kongres veštica

U Velikom Gradištu, pred velikim brojem posetilaca, održan Svetski kongres veštica * U noći veštica, kao u bajci, sjatio se pravi karavan ukletih.

Predvodnik mu je bio Petar Blagojević, prvi svetski vampir koji je upokojio mnoge sugrađane u potrazi za opancima, a ova legenda i danas uteruje strahotu u kosti smrtnika. Došao je i čuveni gost iz Rumunije Vlad Cepeš - znan vaskolikom svetu kao grof Drakula. Pozdravio je skup na srpskom s rumunskim akcentom i sa svežim tragovima krvi iz očnjaka...

Babaroga je plesala mahnito u društvu Leptirice, lepše polovine drugog viđenog srpskog vampira Save Savanovića. Čitava plejada duhova iz Makedonije, patuljaka, vila čarobnjaka i svakakvih nakaza.
Nije, iako najavljen, došao dobri duh Kasper jer se zagubio negde u vlaškim selima, kao ni duh Draže Mihailovića ljut, valjda, što nikako ne nalaze njegovo konačište.
Od viđenijih, veštičju noć bojkotovao je slavni makedonski drekavac.
- Vlaški drekavac je ljut na novinare zbog medijske hajke, pa se makedonski drekavac solidarisao, a saopštenje će izdati sindikat drekavaca, objasnio je publici predstavnik za štampu društva drekacava vampir Petar Blagojević lično.
Ali one su svakako došle. Uz magične zvuke, veštačku maglu i kišu od
pene, kao iz samog pakla na metlama pristigle su kraljice večeri, veštice.
Bilo ih je odasvud, najviše lokalnih, ali i gošća i to od mlađanih, tek nedavno rođenih, do iskusnih, stasitih.
Najmlađa veštica juniorka otišla je nakon pokazivanja iz maminog naručja na počinak, a presto je nasledila desetogodišnja Ivana Goranović.
Starije su se šepurile sa metlama među nogama, plesale u ludom ritmu elektronske muzike, kreštale veštičjim vokalima, uvijale tela oko društva ukletih.
Oko njih su se odmah sjatili vidljivi i nevidljivi duhovi, čarobnjaci, vampiri.
- Hodamo kao po vodi, opijeni ženstvenošću što vrca opasno, a našim venama ključa krv, pa se hladimo ledenim energetskim koktelima - kao u transu recituje čarobnjak kome se moć udavila u piću i ženskom telu.
U crnim odorama, dugim i onim kratkim koje pridržavaju seksi halteri, sa izazovnim dekolteima, zanosne, lepe i opasne sa stidom zaboravljenim u stvarnosti, verno su igrale svoje role.
- Mi smo hrabre, neuništive, suverene. Svaka žena je bar malo veštica, samo to neće da pokaže - šepurila se Marina Živković, pozirajući fotoaparatima kao da zna da će uskoro poneti titulu najbolje metle.
Sve kosa obojenih u crno, pramenova skrivenih pod šiljatim kapama koje kriju magiju. Tek dve plavokose sestre prkosile su đavolicama ispijajući magijski napitak iz epruveta crven kao krv.
Uz grohotan smeh i mahniti aplauz proglašena je mis veštica Dragana Mijatović, jedna od sestara plavokosih. Mis veštica zaradila je vikend za dvoje na Srebrnom jezeru, a ponudili su se di džej i Drakula da budu pratioci.
Zanosna igra koju je prihvatila i publika ličila je na pravi veštičji ritual dok se u kazanu krčkao čarobni napitak i delio nemilice.
Dok je pun mesec isijavao nad vražjom ceremonijom, veštice su se umešale u publiku, rasplele kose i čarobne moći, zajahale metle i žrtve, i odjezdile u omađijanu noć. Uznemireni duhovi su se, valjda, napokon primili, a noć konačno preuzela vlast nad varošicom na Dunavu koja je utihnula do narednog sabora belosvetskih veštica.

PODRŠKA OPŠTINE
Kongres veštica, koji će sledeće godine biti i bolji, zdušno je podršala opština. Predsednik Živoslav Lazić objasnio je da se ideja rodila po legendi o vampiru Petru Blagojeviću koji je živeo u ovom gradu, a i Drakula je sused od preko puta. Turistička pozivnica prve klase, nema šta.
Jelena Ilić; Tekst i foto: Novosti

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP