Novi Pravilnik o legalizaciji objekata u Srbiji

Legalizacija kuća i stanova do 100 kvadratnih metara koštaće 60 odsto jeftinije nego što je prvobitno bilo planirano, najavio je ministar prostornog planiranja Oliver Dulić * Potrebna dokumenta za legalizaciju kuće ili stana * Koji objekti ne mogu da dobiju dozvolu?

Prema Pravilniku resornog ministarstva, građani perifernih beogradskih naselja za legalizaciju kuće od 100 kvadrata moraće tako da plate oko 2.600 evra, umesto 6.600.

- Na primer, cena legalizacije u zoni 4, na obodu Beograda, kojoj pripadaju naselja Altina, Plavi horizonti i Mirijevo i gde ima najviše bespravnih objekata, biće znatno snižena, sa oko 6.166 na 2.466 dinara po kvadratnom metru. To znači da će objekat od 60 do 70 metara kvadratnih moći da se legalizuje za 150.000 do 200.000 dinara - istakao je Dulić.

On je ocenio da je očekivani rok za legalizaciju u Srbiji dve godine i da od legalizacije očekuje prihode između 300 i 400 miliona evra. Prema ranijim procenama nadležnih, u Srbiji ima ukupno oko milion nelegalizovanih objekata. Dulić je kazao i da građani koji su ranije podneli zahtev za legalizaciju ne moraju ponovo da ga podnose.
Pomoćnik ministra Nebojša Janjić objašnjava za Press da je cena legalizacije naknada koju građani plaćaju za uređenje građevinskog zemljišta. Ova naknada plaća se po kvadratu prostora, a ne po kvadratu zemljišta.
- Visinu naknade za građevinsko zemljište određuje svaka opština pojedinačno, tako da se ona razlikuje od opštine do opštine. U Beogradu je ova naknada utvrđena po zonama, i najveća je u ekstra zoni, a najmanja u četvrtoj zoni, na periferiji. Pravilnik koje je donelo ministarstvo propisuje da se ova naknada u globalu smanjuje za 60 odsto i da to moraju da poštuju sve opštine u Srbiji - kaže Janjić.
On ističe da će visinu naknade, odnosno cenu legalizacije, za stambene objekte veće od 100 kvadrata određivati lokalne samouprave.

Povoljni krediti
Pravilnik o legalizaciji objekata, koji će stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku", predviđa i rok za dostavljanje dokaza o plaćenoj naknadi za postupak legalizacije, koji iznosi 60 dana od dana dobijanja obaveštenja o mogućnosti legalizacije. Pravilnikom je predviđeno i izdavanje građevinske dozvole u roku od 15 dana od dana dostavljanja uredne dokumentacije, a opštine imaju obavezu da do 11. decembra Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja dostave spisak svih nelegalno izgrađenih objekata na njihovim teritorijama.
Ministar Dulić je rekao da postoje prijave o novoj divljoj gradnji u Srbiji, ali da su novim zakonom pooštrene kazne i data šira ovlašćenja inspekcijama u pogledu sprečavanja takve gradnje. On je pozvao sve da spreče divlju gradnju i podsetio da građani imaju mogućnost da legalizuju objekat po povoljnim cenama, dobiju povoljne kredite za legalizaciju, i da za takav postupak podnose manje dokumentacije nego do sada.

Potrebna dokumenta za legalizaciju kuće ili stana
- Dokaz o pravu svojine
- Fotografija kuće/stana
- Tehnički izveštaj o stanju objekta
- Dokaz o uplati administrativne takse
- Zahtev za naknadno izdavanje građevinske dozvole
- Dokaz da je plaćena naknada za uređenje zemljišta

Dozvolu neće moći da dobiju objekti:
- izgrađeni na zemljištu nepovoljnom za građenje, klizištima, močvarnom tlu i slično
- izgrađeni od materijala koji ne obezbeđuje trajnost i sigurnost objekta
- napravljeni na javnim površinama planiranim za izgradnju javnih objekata
- izgrađeni u zoni zaštite prirodnog ili kulturnog dobra
- izgrađeni sa namenom koja je u suprotnosti sa pretežnom namenom u toj zoni
- nepropisno udaljeni od susednog objekta
- napravljeni tako da je visina objekta veća od propisane mere
Izvor: Press

6 komentara:

Анониман,  среда, 2. децембар 2009. 12:14:00 CET  

Šta znači dokaz o pravu svojine? Da li će moći da se legalizuje objekat koji se nalazi na tuđem zemljištu ili u tuđoj kući? U Beogradu je puno slučajeva nasilnog zauzeća tuđe imovine uz prikaz lažnih kupoprodajnih ugovora gde overa istih znači samo da su ga sastavile potpisane strane u ugovoru. S druge strane, zašto bi neko legalizovao objekat ako mu se isti NEĆE rušiti. Rušenje bespravno izgrađenog objekta u Beogradu je senzacija, a ne pravilo po kome se sprovodi zakon. Nesprovođenje pravosnažnih rešenja za rušenje bespravno sagrađenih objekata je znak vlasti da se u legalizaciju ne mora ulaziti.

Анониман,  понедељак, 22. март 2010. 03:52:00 CET  

Rok za podnosenje legalizacije je bio jako kratak, i za to vreme ja sam bila u poseti svojoj deci i unucima u inostranstvu. Vrcam se krajem maja i sta trba da ucinim da legalizujem vikendicu. Napominjem da je moj pokojni suprug podneo zahtev za legalizaciju jos 2003, ali tada niko nije mogao da mu kaze koji dokumenti su mu potebni da bi zavrsio taj proces. Sta sad da ucinim?

Анониман,  уторак, 23. март 2010. 08:55:00 CET  

Podneo sam Zahtev komisiji so Svilajnac za izdavanje uverenja da je stambeni objekat zapocet sa gradnjom 1959. godine, sa izjavom dva svedoka, planom zgrade (plan zgrade-G) sto je nacin gradnje tog vremena,sa tzv kara-tavanom, tj plafonom izgradjenim od trske, i komisija je uztvrdila da je zgrada mladja, tj radjena kasnije. Na moje pitanje po kojim kriterijumima su to uztvrdili, nisu mi naveli ni jedan jedini kriterijum,jednostavno su procenili, tako da uverenje nisam dobio i platicu legalizaciju kao za novi objekti od savremenih materijala, monte npr !

Анониман,  четвртак, 20. мај 2010. 11:57:00 CEST  

Dali moze da se legalizuje objekat ako je na sukorisnickoj parceli, gde se radi o nepodeljenoj stvari i nepostoji saglsnost ni jednog sukorisnika parcele. Za ojekat postoji resenje o uklanjanju.Sudskim resenjem pri uredjenju decidno je naglaseno da se zadrzava sukorisnistvo na svakom kvadratnom santimetru parcele.

Анониман,  петак, 11. јун 2010. 19:32:00 CEST  

ukoliko legalizujem kucu,pise da se dobija naknadna gradjevinska dozvola,da li to znaci da mogu da gradim posle jos sta budem htela,ili mi ipak treba nova dozvola za dogradnju?

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP