Mengele kriv za grad bliznaca u Brazilu?!

Britanski "Gardijan" je preneo reportažu o gradiću u Brazilu sa najvećim brojem blizanaca na svetu i o jednoj mračnoj teoriji kao mogućem objašnjenju za tu pojavu. Da li je nacistički lekar Jozef Mengele kriv?

Blizanci su česta pojava u Kandidu Godoiju, poljoprivrednom gradiću na jugu Brazila u kome žive uglavnom potomci nemačkih imigranata. U jednoj univerzitetskoj studiji je utvrđeno da je broj blizanaca rođenih u ovom gradu, naročito jednojajčanih, drastično veći od nacionalnog proseka, mada niko ne može da odgovori na pitanje zašto.

U nedostatku konkretnog naučnog objašnjenja, ovim krajem su počele da kruže glasine i mitovi. Prema najraširenijem objašnjenju, za ovo je odgovoran nacistički lekar Jozef Mengele, koji je pobegao u Brazil gde je, kako se veruje, umro 1979. godine u blizini Sao Paula.
Mengele ili "Anđeo smrti" bio je poznat po opsesiji da stvori arijevsku super-rasu uz pomoć genetskih eksperimenata, što je testirao na blizancima u Aušvicu, verujući da se u njima krije ključ super-rase, a o čemu svedoče preživeli holokausta.
Priča se da je Mengele posećivao Kandido Godoi 60-ih godina i vršio čudne eksperimente na ženama, posle čega su one rađale blizance plave kose i očiju. Jedan od bivših gradonačelnika tog grada kaže da je Mengele neometano radio pod imenom Rudolf Vajs, a jedan argentinski novinar je o tome izdao knjigu, prenosi Bi-Bi-Si.
Nekim stanovnicima grada, koji je privlačio turiste kao meka plodnosti, ne odgovara ova teorija, jer nemačka zajednica u Južnoj Americi ne želi da se osvrće na nacističku prošlost svoje postojbine. Stoga nude objašnjenja o specijalnom kvalitetu vode i zemljišta u ovom kraju i naslednom karakteru rođenja blizanaca u očekivanju konkretnog naučnog objašnjenja.
(Vesti online)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP