Film koji su snimile šimpanze

Prvi film koji su u potpunosti snimile šimpanze uskoro će biti emitovan na televiziji BBC kao deo dokumentarnog filma, prenosi ova televizija.

Majmuni su napravili film koristeći specijalno dizajniranu kameru, dok su ih nadgledali stručnjaci za primate. Vežba snimanja filma je deo naučne studije o tome kako šimpanze vide svet oko sebe i zapažaju jedne druge.

Film će biti prikazan tokom emisije "Chimpcam" na drugom programu BBC-ja u sredu 27. januara. Primatolog Betsi Herelko, počela je da radi na projektu pre 18 meseci kada je grupu od 11 šimpanzi u zoološkom vrtu u Edinburgu upoznala sa video tehnologijom. Životinje su, uprkos činjenici da nikada ranije nisu učestvovale u nekom istraživanju, ubrzo pokazale interesovanje za snimanje filma.
Herelko je šimpanze najpre naučila kako da uz pomoć "tač skrin" tehnologije otvaraju i puštaju različite slike i snimke. Na taj način je ona mogla da proučava koje slike majmuni preferiraju da gledaju. Zatim im je ona dala kameru "Chimpcam" uz pomoć koje su šimpanze snimale. Majmuni su ubrzo postali zainteresovani za ekran, pričvršćen na kameri, koji je prikazivao ono u šta je kamera uperena, i posmatrali su šta se događa na njemu dok pomeraju kameru.
Rezultati istraživanja i film koji su snimile šimpanze ima veliki značaj u proučavanju načina na koji šimpanze opažaju okolinu oko sebe i njihovog međusobnog odnosa.
Blic

1 komentara:

Анониман,  недеља, 21. фебруар 2010. 18:55:00 CET  

uvek sam volela da gledam emisije o majmunima a tako i kad odem u zo vrt samo su mi oni zanimljivi .Potrudicu se da odgledam i ovo sigurno je super

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP