Parada ponosa: Incidenti (VIDEO)

Više incidenata u centru Beograda od jutarnjih časova. Protivnici Parade ponosa na više mesta se sukobili sa policijom. 57 osoba, većinom policajaca, povređeno je u sukobima huligana i policije u centru Beograda. Pričinjena veća materijalna šteta



Sukobi su počeli na Slaviji, potom na Terazijama, gde su prvi put kamenjem napadnuti policajci. Huligani su se pregrupisali ispred Doma skupštine Srbije i potom u Bulevaru kralja Aleksandra gde se desio prvi veći sukob.



Policija je ispalila suzavac na demonstrante kod Palate Albanije, gde ih je prethodno potisnula sa Terazija. Izgrednici su gađali policiju kamenicama, vičući: "Idite na Kosovo".

Takođe, kamenicama je napadnut i mobilni digitalni mamograf, kupljen od sredstava donatora i B92. Mamograf je oštećen u centru grada, u vreme dok su lekari pregledali pacijentkinje.

Protivnici Parade ponosa su kod Kalenićeve pijace ponovo napali policiju, koja ih potiskuje prema Vukovom spomeniku. Prilikom tom sukoba, bilo je povređenih policajaca.

Prema policijskim izvorima sa terena, ova grupa izgrednika prethodno je upala u prostorije Demokratske stranke u Krunskoj ulici, koje su demolirali i izazvali požar. Kako se navodi, tom prilikom su napali i vatrogasce, koji su došli da intervenišu. Požar je saniran, ali su prostorije u Krunskoj demolirane.

U Tiršovoj ulici demonstranti su kamenicama gađali oko 30 policajaca. Jedan policajac lakše je povređen, a policija se povlačila niz Tiršovu ulicu.

Policija i Žandarmerija pokušavaju da uspostave red i mir na gradskim ulicama. Tokom današnjih sukoba, oštećeno je i više automobila.

U Mekenzijevoj, u blizini Slavije, demonstranti gurnuli trolejbus niz ulicu i da je vozilo udarilo u banderu.

Portparoi Republičkog tužilaštva Tomo Zorić rekao je za B92 da će Tužilaštvo i policija učiniti sve da, pored već uhapšenih osoba, identifikuje sve one koji su danas počinili krivična dela i napadali policiju.

On je naveo da su svi ključni incidenti snimljeni, i da će video snimci nasilja služiti kao dokaz u krivičnim postupcima koji će uslediti.

Tužilaštvo će inicirati pokretanje tih postupaka, rekao je Zorić i ukazao da je za ovakva krivična dela zaprećena kazna do 8 godina zatvora.

Na pitanje kako će Tužilaštvo i sud uspeti da procesuiraju više stotina izgrednika, Zorić je rekao da Tužilaštvo ima obavezu da to uradi, te poručio da "niko nije jači od države".

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP