Parada ponosa završena

Uz velike mere bezbednosti u centru Beograda održana Parada ponosa. U koloni su bili i predstavnici evropopskih i međunarodnih delegacija. Učesnici su se posle šetnje zaustavili u Studentskom kulturnom centru gde je održana žurka.

Manifestacija Parada ponosa pod nazivom "Da šetamo zajedno" održana je danas u Beogradu. Posle okupljanja u parku Manjež, učesnici Parade prošetali su okolnim ulicama. Pre, za vreme i posle parade više organizovanih grupa izgrednika izazvali su sukobe sa policijom.
Pogledajte i: Parada ponosa: Incidenti (VIDEO)

Oko 1.000 učesnika skupa pozvalo je na poštovanje zakona u borbi protiv diskriminacije. Učesnici su nosili zastave u bojama duge, transparente "Možemo zajedno", "Vreme je za ravnopravnost" i uzvikivali su "Solidarno protiv fašizma" i "Svi smo LGBT".

Skup je otvorio šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer koji je rekao da je ovo dan koji se čekao devet godina.

Učesnicima Parade pridružili su se i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Meri Vorlik.

Čiplić je rekao da je današnji dan važan za slobodu u Srbiji i da svi građani imaju pravo da iskažu svoju slobodu.

"Ovde smo da bismo pokazali da ne postoji nijedan problem zbog kojeg bilo koji građanin Srbije ne može da bude slobodan i iskaže svoju slobodu", rekao je Čiplić, koji je dočekan zvižducima i negodovanjem dela prisutnih učesnika Parade.

Učesnicima parade pridružili su se i predstavnici OEBS- a i pojedinih političkih partija.

Na Paradi ponosa bili su i lider LDP-a Čedomir Jovanović, doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić, kao i šef misije OEBS Dimitrios Kipreos i predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Posle Parade, u Studentskom kulturnom centru je održana žurka LGBT populacije. Iako je trebalo da traje do 15 sati, mnogobrojni učesnici, žurku su napustili ranije i njih je od SKC-a do bezbednih lokacija prevozila policija.
parada-povratak-527.jpg
Policija obezbeđuje povratak učesnika parade i SKC-a

Predsedništvo Srbije od ranih jutarnjih sati bilo je ograđeno živim štitom policije, opremljene za razbijanje demonstracija. Bili su zatvoreni i svi prilazi parku Manjež, a pre početka Parade prolaz je bio dozvoljen samo učesnicima i gostima sa specijalnim propusnicama.

Širi centar grada nadletali su helikopteri, a u ulici Kralja Milana viđena je policijska konjica i policajci sa psima.

Posle 11 časova, prilaz parku Manjež je bio zatvoren, a bila je zatvorena i povorka tokom šetnje i žurka u Studentskom kulturnom centru, tako da niko nije mogao naknadno da se priključi.

Ove godine Paradu su podržali najviši državni zvaničnici, predstavnici EU i UN, kao i mnoge NVO i udruženja građana.

Paradi se, međutim, protive brojne desničarske organizacije, dok je na mreži "Fejsbuk" bilo i poziva na nasilje.

Paradu ponosa organizovali su gej-lezbejske organizacije GSA i Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti "Kvirija", uz pomoć gej Grupe za podršku iz Novog Sada i drugih organizacija. (RTS)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP