Španski krastavci i u Srbiji!

Iako u Srbiji nema registrovanih slučajeva oboljenja od epidemije prouzrokovane opasnom bakterijom EHEC, u Epidemiološkom institutu pozivaju na oprez i savetuju svakom ko se vratio iz Nemačke ako oseti neke od simptoma da se odmah javi lekaru.

Sumnja se da su izvor zaraze krastavci uvezeni iz Španije, kojih je u Srbiju ove godine stiglo 97 tona!

Prvi simptomi kod zaraženih su proliv i krvava stolica. Komplikacije izazvane ešerihijom koli su do juče usmrtile 13 osoba. Zaraza se brzinom munje proširila i na Austriju, Švajcarsku, Norvešku, Češku, Veliku Britaniju..., dok je samo u Nemačkoj broj zaraženih prešao 1.000. Kako mnogi srpski državljani odlaze u ovu i druge zemlje zahvaćene ovom epidemijom, Srbija mora da osigura bezbednost svojih građana. Epidemiolog instituta za javno zdravlje u Nišu Branislav Tiodorović kaže da su zdravstvene i epidemiološke organizacije na oprezu, ali i da svi građani sami moraju da brinu o svom zdravlju.
- Najvažnije je da se održava higijena u celom lancu - od proizvodnje do potrošnje. Neophodno je dobro prati povrće, ali je uvek najsigurnije prokuvati ga, jer bakterija ne može da preživi temperature iznad 70 stepeni - kaže Tiodorović.

Iako su kao uzrok ove epidemije „na tapetu“ krastavci iz Španije, postoje indicije da se ona nalazi i u paradajzu i zelenoj salati, kao i da zaraženo povrće dolazi i iz Austrije, Mađarske i Luksemburga. Osim krastavca, u Srbiju se uvozi i paradajz, salata, beli i crni luk, špargla, blitva, boranija, krompir, grašak, kupus... Fitosanitarna inspekcija, koja kontroliše sveže voće i povrće, pored redovnih, pokrenuće i vanrednu kontrolu uvoza i prometa te robe, najavilo je juče Ministarstvo poljoprivrede.
„Sve pošiljke krastavca iz Španije su redovno kontrolisane i rezultati ispitivanja su pokazali da su bezbedne“, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.
Osim Španije, države iz kojih uvozimo povrće su Grčka, Holandija, Italija, Slovenija, Švajcarska, Austrija, Francuska, Portugal...
(Izvor: Alo!)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP