PayPal "sigurno" dolazi u Srbiju

Najpoznatiji posrednik za internet plaćanje na svetu Pejpal ipak će doći u Srbiju, navode u Upravi za digitalnu agendu.

Precizan datum kada će se to desiti ne može da se odredi jer bi kamen spoticanja mogli da budu naši propisi, koji ne stimulišu internet poslovanje.

Ovaj servis naveo je i Srbiju u spisku zemalja u kojima će biti dostupan od 24. septembra, ali se na brojnim forumima navodi da je ova kompanija navodno saopštila da je u pitanju "greška" i da nemaju nameru da ove godine dođu u Srbiju.

Slobodan Marković iz Uprave za digitalnu agendu kaže da će Pejpal sigurno doći u Srbiju.

"Budući da taj plan sa tarifama i dalje stoji na njihovoj internet stranici, znači da planiraju da u narednom periodu uspostave svoje usluge i kod nas. Tačan datum znaju samo oni i ne verujem da će to važiti baš od 24. septembra. Kao i u većini zemalja, pretpostavlja se da će najpre omogućiti da građani Srbije plaćaju i kupuju preko interneta, a tek naknadno i da naše firme plasiraju svoje proizvode preko njih", objašnjava Marković.

On ističe i da ne postoje nikakva zakonska ograničenja za uvođenje Pejpala, ali se slaže da su potrebne određene olakšice, kao što su carinske i administrativne, kako bi sistem jednostavnije funkcionisao.

"Budući da je Pejpal posrednik i da sav novac najpre odlazi na njegov račun, a tek onda na račune firmi, naši građani ne otvaraju račune u inostranstvu niti se njihov novac direktno sliva na račune iz inostranstva", zaključuje Marković.

Ipak, Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta smatra da Pejpal neće doći u Srbiju sve dok ne bude izmenjen određeni paket propisa. "Kod nas je elektronska trgovina na zaista primitivnom nivou i nijedna multinacionalna kompanija neće da posluje u tim uslovima", napominje Torbica.

Vlasnik kompanije Komtrejd Veselin Jevrosimović ističe da bi oblast elektronske trgovine trebalo da bude liberalizovana.

"U ministarstvima su dosta propisa unapredili i pripremili značajne olakšice, a prvi rezultati mogu se očekivati već sredinom septembra. To će otvoriti prostor da se normalno trguje preko interneta, da se poveća obim ljudi koji prodaju i kupuju elektronskim putem, te sigurno i da servis kakav je Pejpal dođe u Srbiju", navodi Jevrosimović.
Press

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP