Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Moja druga vagina: „Dizajniranje" i „podmlađivanje" ženskih genitalija

„Dizajniranje" i „podmlađivanje" ženskih genitalija novi je veliki biznis u plastičnoj hirurgiji koji je već postao hit u svetu. I kod nas je, kažu sagovornici Pressmagazina, u porastu, a cene zahvata su i do tri puta niže nego u Evropi.

„Dizajniranje" vagine, kako se to popularno zove, novi je veliki biznis u plastičnoj hirurgiji, a reč je o estetskim operacijama genitalija, među kojima su najtraženije „podmlađivanje" vagine i operacije usmina.

Ova oblast plastične hirurgije se toliko brzo razvija da se na svakih nekoliko meseci u svetu organizuju konvencije i konferencije namenjene obuci „vaginohirurga" i prezentaciji najnovijih dostignuća. Zahtevi za ovakvim operacijama rastu - o čemu svedoče i brojke, a bankovni računi hirurga koji ih rade vrtoglavo rastu. Zbog toga mnogi akušeri i ginekolozi odlučuju da pređu u „dizajnere vagine" jer je zarada mnogo veća.

Operacije ulepšavanja vagina su veliki biznis. U Americi je estetska plastična hirurgija vagine oblast koja beleži najveći rast. U 2009. godini plastični hirurzi u kozmetičko-ginekološkim operacijama ostvarili su dobit od 6,8 miliona dolara. Tu nisu uključene čisto ginekološke operacije, već se isključivo misli na estetske.

Iako ne postoje tačni podaci o ostvarenom prihodu, procenjuje se da su operacije usmina 2008. godine u Britaniji zabeležile porast od 80 odsto. Samo 2008. godine urađeno je 1.118 operacija usmina, što je za 70 odsto više nego prethodne godine. A podatak iz ove godine kaže da je kompanija za plastičnu hirurgiju „Harli medikal grup" primila više od 5.000 zahteva za neku od operacija ulepšavanja vagine 2010. godine, među kojima je 65 odsto bilo za operaciju usmina. Ostatak se odnosio na zatezanje ili preoblikovanje.

Jasno je da su tih nekoliko godina u plastičnoj i estetskoj hirurgiji u svetu godine slave vaginalnih kozmetičkih operacija i da one znatno dobijaju na popularnosti.

Ipak, iako operacije postaju popularne među ženskom populacijom, to ne znači da ih profesionalne organizacije i ginekolozi podržavaju. Američko udruženje akušera i ginekologa smatra da je to i pitanje etike, kao i da su skoro svi postupci ove vrste nepotrebni i ne služe zdravlju. U tom mišljenju nisu usamljeni jer i Američko društvo akušera i ginekologa ne vidi kozmetičke operacije, poput podmlađivanja vagine, operacije usmina, otkrivanja klitorisa, vaginoplastike ili himenoplastike (vraćanje „nevinosti" ili himena), kao deo ginekoloških usluga koje odobrava.

Ipak, niko od hirurga koji posećuju kongrese namenjene ovoj oblasti ne haje za to. Imajući u vidu koliko zarađuju na ulepšavanju vagina, vidi se i zašto. Primera radi, operacija usmina traje nekoliko sati i košta oko 5.000 dolara. Kada to uporedite sa devetomesečnom brigom o trudnici i troškovima porođaja koji iznose oko 3.000 dolara, razlika u zaradi je 2.000 dolara, što je za mnoge akušere i ginekologe i te kako veliki podstrek da se okrenu novoj rastućoj grani estetke hirurgije.

A kako stvari po pitanju vagine stoje u Srbiji? Nije nam strana brazilska depilacija, kao ni druge vrste ulepšavanja intimne zone poput privremenih tetovaža, stavljanja cirkona ili farbanja dlačica na Venerinom bregu... A izgleda da nismo daleko od sveta ni kada su u pitanju „ozbiljniji" zahvati na ženskom polnom organu.

Dr Milan Colić sa klinike „Dr Colić" za rekonstruktivnu, plastičnu i estetsku hirurgiju kaže da je u Srbiji broj estetskih operacije vagine porastao za 300 odsto. Jer, ako je do pre nekoliko godina samo jedna žena godišnje radila ovakav zahvat, sada se ta brojka popela na tri žene.

- Estetska hirurgija genitalija zaista je u usponu, i muških i ženskih. Postoje mnoge stvari koje se ranije nisu radile i informacije o takvim stvarima su oprezno puštene u javnost, dok je danas za to mnogo veće interesovanje. Ako je takvih operacija u Srbiji, recimo, pre nekoliko godina bilo pet godišnje, danas ih ima oko 20, i u tom smislu to zaista jeste povećanje od 300 odsto. Ipak ne možemo reći da se u Srbiji godišnje obavi ogroman broj takvih operacija - objašnjava on.

I dok ovakve operacije u svetu donose veliki zaradu, dr Colić kaže da je cena ulepšavanja vagine u Srbiji dva-tri puta niža. Iako neki stručnjaci smatraju da je većina estetskih operacija vagine nepotrebna i da hirurzi pristaju da ih rade iz materijalnih razloga, Colić nije njihov protivnik.
- Postoje slučajevi gde zaista mora da se isprati i neki funkcionalni deo, što je zapravo prvi razlog koji dovodi pacijentkinju na takvu vrstu operacije, a onda ne možete da zanemarite ni estetiku. Kada je u pitanju čisto estetski razlog, generalno smatram da takve stvari treba raditi jer mnogim ženama može da smeta nešto što je estetski neprihvatljivo. Izgubilo se mišljenje tipa „šta ćeš zdrava pod nož", a i zašto bi bili protiv toga ako nema kontraindikacija ni opasnosti od anestezije. I zašto bi na kraju nešto bilo ružno kad može da bude lepo? Zna se šta je ružno i naravno da uvek može da se ugasi svetlo i da se nikad ništa ne vidi. Ali ne živimo više u tom vremenu. Ako je nešto simetrično, pravilno onda je to, po definiciji, i lepše za ljudsko oko. Ako imate dve nesimterične strane automobila odmah idete da ga ispravite, pa zašto ne bi i usmine koje bi trebalo da su simetrične? Ili, ako su male usmine mnogo veće od velikih, što je najčešći slučaj koji dovodi pacijentkinje kod hirurga, zašto ih ne bismo napravili simetričnim? Sujeta, funkcionalnost ali i higijenski razlozi, da ne govorimo o estetskim razlozima, jesu ti zbog kojih se žene odlučuju na operaciju vagine - objašnjava Dr Colić.


Najtraženiji zahvati su „podmlađivanje vagine" što je, u stvari, sužavanje vagine i operacija usmina. Većina žena traži od hirurga da ih ili potpuno ukloni ili dotera - skrati.

Dr Igor Georgijev, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije iz bolnice „Komnenus" kaže da su upravo ta dva zahvata najpopularnija i među Srpkinjama.

- I u Srbiji se poslednje dve godine beleži rast operacija na genitalnoj regiji. Rade se najčešće izolovano, ali ponekad žene, uz neku zahtevniju operaciju, traže da im se uradi operacija genitalija. Najpopularnije je sužavanje vaginalnog prostora kao i korekcija vaginalnih usana. Traži se i uklanjanje masnog tkiva iz pubične regije, što bi se takođe moglo podvesti pod kategoriju operacija genitalne regije. Ovakve operacije u Srbiji koštaju od 1.000 do 2.000 evra - kaže on.

A gde se naši hirurzi obučavaju za ovakve operacije, imajući u vidu da su one novost kod nas?

- To su manje komplikovane hirurške intervencije. Naši hirurzi učestvuju na seminarima, kongresima, radionicama u zemlji i u svetu. Prošle godine su u Srbiji bili hirurzi iz Amerike i upravo je jedan deo predavanja bio posvećen hirurgiji genitalne regije. To nije nešto što je preterano zahtevno i naši hirurzi su dobro obučeni i za takve zahvate - tvrdi dr Georgijev.


Plastika - „Barbi" je hit
Kako bi trebalo da izgleda idealna vagina? Teško je opisati, ali jedna od najpopularnijih je takozvana „glatka" ili „barbi", što podrazumeva potpuno uklanjanje usmina, kao i unutrašnjih usmina, pa se dobija izgled zatvorene školjke. Vaginu „barbi" izumeo je doktor Red Elisnod.
Ipak, ovakve operacije ne rade se uvek iz isključivo estetskih razloga. Neke žene zbog predugačkih usmina imaju bolne odnose pa im je operacija jedino rešenje da uspostave normalan seksualni život.
Ana Mitić, PressMagazin

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP