Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Dan muškaraca u BiH

U Bosni i Hercegovini se prvi put obeležava 19. novembar, Međunarodni dan muškaraca. Tamošnje Udruženje za razvoj društva saopštilo je da je proteklih mesec dana sprovodilo intenzivnu kampanju u cilju promocije ovog datuma, koja će večeras biti završena izborom "najmuškarca" godine u BiH.

Tri su cilja obeležavanja ovog datuma. Prvi je podizanje svesti o zdravlju muškaraca i dečaka, jer svetske analize pokazuju da je životni vek muškarca u proseku sedam godina kraći od životnog veka žena.

Drugi cilj je rodna ravnopravnost i promocija jednakosti polova putem dijaloga. Uloga muškaraca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, između 10 i 50 odsto žena osetilo je na svojoj koži neki oblik fizičkog nasilja od partnera. "Promocija rodne ravnopravnosti zagovara tezu da savremeni muškarac želi da živi u budućnosti koja neće poznavati nasilje nad ženama", saopšteno je iz udruženja.

Treći cilj je isticanje pozitivnih muških uzora i primera u različitim oblastima društva, zbog čega je oformljena internet stranica danmuskarca.ba, gde je posetiocima data mogućnost da predlažu i glasaju za kandidate za koje smatraju da treba da budu uzor muškarcima.

Međunarodni dan muškaraca se obeležava 19. novembra od 1999. godine u 50 zemalja sveta. Svetski dan muškaraca je priznao i UN.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP