Nove pretnje čovečanstvu: Udar asteroida u Mesec

Američki profesor Neil F. Comins je digao prašinu, napravivši analizu mogućnosti udara asteroida u Mesec. Otkrio je kako bi takvo što imalo katastrofalne posledice po sva živa bića na Zemlji.

Tek što je asteroid YU55 prošao pored Zemlje, začudo bez posledica, javile su se nove kataklizmičke teorije, prema kojima će asteroidi u budućnosti biti sve bliži pa će tako udariti u Zemlju ili Mesec i tako uništiti život na Zemlji.

Profesor Neil F. Comins s američkog Sveučilišta Maine napravio je "crnu" analizu, pokušavajući odgovoriti na pitanje kako bi Zemlja izgledala ako bi Mjesec bio uništen u ovakvom sudaru.

Navodi da bi tada jedini gravitacijski utjecaj Zemlja primala od Sunca, a naš planet bi se oko svoje osi okretao znatno brže nego sada. Jačim okretanjem, pojačali bi se i vjetrovi, skratio bi se dan na samo osam sati. Biološki satovi svih živih bića bili bi potpuno neusklađeni s novim dnevnim ciklusima planeta.

'Život na planeti koja je slična našoj, ali koja nema Mjesec, možda se nikada ne bi ni razvio ili bi se razvijao užasno sporo, mnogo duže nego što to traje na Zemlji', zaključuje Comins, dodajući da bi se poslije teoretskog uništenja Mjeseca izgubio ciklus plima i oseka, što bi izazvalo pomor života u morima i oceanima. Lanac prehrane na Zemlji time bi pretrpio ogromne promjene, što bi, naposljetku, moralo imati negativne posljedice po ljudsku rasu.

Međutim, ako ste već sada u strahu, razloga panici nema, jer naši stručnjaci smiruju i kažu kako je nemoguće da se takav scenarij ikada dogodi.

Iako postoje upozorenja da će 2028. godine kraj Zemlje proći asteroid još veći od asteroida YU55, koji je samo presjekao mjesečevu putanju jako blizu Zemlje i prošao dalje, upozoravaju stručnjaci da je takvih asteroida jako malo, a vjerojatnost pada na Zemlju je vrlo mala.
(Dnevnik.hr)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP