Bez muškaraca u prodavnicama donjeg veša

Saudijska Arabija najavila je sprovođenje zakona koji bi trebalo da omogući da samo žene rade u prodavnicama ženskog donjeg veša i odeće, uprkos neslaganju verskog vrha te islamske zemlje.

Zakon, usvojen 2006, koji zabranjuje muškarcima da rade u prodavnicama odeće i kozmetike, nikada nije zaživeo delimično i zbog stavova konzervativaca i verskog establismenta, koji se protive ideji da zene rade na mestima kao što su tržni centri gde se muškarci i zene mešaju.

U Saudijskoj Arabiji, u kojoj se nalazi najsvetije mesto u islamskom svetu - grad Meka, dominira ultra-konzervativna forma islama, poznata kao vehabizam.

Verska politika ovog kraljevstva koja je pod kontrolom Komisije za promociju vrlina i suzbijanje poroka forsira striktno tumačenje islama, i zabranjuje druženje muškaraca i žena koji nisu u srodstvu. Pravila mešanja u javnosti strogo su određena.

Odvajanje muškaraca i žena ipak nije potpuno. U ovoj zemlji žene zauzimaju visoke polozaje na univerzitetu, rade kao inženjeri, doktori, medicinske sestre i razne druge poslove.

Ipak rigorozna primena islamskog zakona držala je žene u situaciji da moraju da biraju donji veš u prišustvu muških rođaka, koji ih prate u kupovini, i prodavaca.

Šeik Abdul-Aziz al Šeik, jedan od najstarijih verskih vođa u Saudijskoj Arabiji, izrazio je protivljenje odluci Ministarstva zapošljavanja, uz izgovor da se protivi islamskom zakonu.

On je ocenio da je to put ka grehu, i apelovao na vlasnike radnji da se boje Boga i da ne prave kompromise kada su zabrane u pitanju.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP