ACTA: šta na internetu smete, a šta ne!?

Priča o ACTA-i u nedoumicu je dovela brojne korisnike interneta! Da li nesvesni lopov? Otkrivamo šta na internetu smijete, a šta ne!

Korisnici interneta svaki dan slušaju pesme, čitaju novine, gledaju filmove i serije na internetu. Nešto od toga podele sa svojim prijateljima. I više im nije jasno, kada kradu, kada ne.

Naša kuvarica da bi naučila raditi jelo išla je u školu koju je platila, ako mene sad nauči raditi to jelo za koje nisam platio u očima zakona oboje smo kriminalci.

Takva nas budućnost očekuje dođe li na snagu trgovinski sporazum ACTA, uvereni su njegovi najveći protivnici, jer i recept je intelektualno vlasništvo jednako kao i pesme, filmovi i fotografije koje svakodnevno razmenjujemo na internetu.

'Taj deo je problematičan, dakle on je i danas nezakonit, ono, to svima mora bit jasno dakle, da nije dozvoljeno krasti tuđi rad', kaže Marko Rakar, stručnjak za nove medije.

No problem je što prosečnom korisniku nije uvek jasno što je kršenje zakona. Postavljanje vlastitih fotografija i video zapisa je legalno. Problem je deljenje sadržaja, čak i s legalnih servisa poput YouTubea.

Da biste bili sigurni je li legalan, trebali biste provesti nekoliko sati proučavajući autorska prava za svaki video. Prema prijedlogu ACTE u sivoj bi se zoni mogle naći vaše privatne snimke na kojima pevate pesme svog najdražeg izvođača ili samo objavljivanje citata iz najdražeg filma.
Izvor: dnevnik.hr

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP