Počela isključenja struje

EPS počeo hitno da isključuje industrijske potrošače prema naredbi Vlade, pošto apeli za smanjenje potrošnje struje nisu urodili plodom. U Kolubari kritično.

Prema rečima Zorana Manasijevića, pomoćnika generalnog direktora EPS za tehnički sistem, izuzetak od ovi hitnih mera isključenja mogu biti samo ona preduzeća čiji tehnološki proces zahteva nešto duže vreme zaustavljanja, ali će i u tim slučajevima doći do isključenja sa mreže.

Manasijević, koji je i predsednik Štaba za praćenje elektroenergetske situacije, naglasio je da je od jutros kritično stanje na kopovima Rudarskog basena "Kolubara", koje ugljem snabdeva najveću termoelektranu u Srbiji "Nikola Tesla" (TENT).

"Zbog temperature od minus 30 stepeni Celzijusa, došlo je do zamrzavanja tehnike i izuzetno otežanog prevoza uglja do termoelektrana", istakao je on.

Manasijević je naglasio da je potrošnja struje na teritoriji Srbije sa Kosovom i Metohijom juče ponovo porasla i dostigla novi rekordni nivo od 162,67 miliona kilovat časova električne energije. "Uvoz električne energije dostigao je limit zbog veoma teške situacije u celom regionu, ali i zbog nemogućnosti transporta većih količina energije", kazao je Manasijević.

I iz "Elektrovojvodine" je saopšteno da se danas počinje sa isključivanjem s mreže industrijskih potrošača koji ne obavljaju delatnost od javnog značaja. Takvi potrošači će dobiti obaveštenje da će biti isključeni ili svedeni na tehnički minimum, gde je to moguće, u roku od 24 sata, navodi se u saopštenju.

"Elektrovojvodina" je upozorila lokalne samouprave da preduzmu sve raspoložive mere štednje, u cilju smanjenja potrošnje struje.

Takođe, Elektrodistribucija Novi Sad danas je saopštila da će u glavnom gradu Vojvodine ugasiti deo dekorativne rasvete, dok će ulična rasveta biti smanjena za 30 odsto.

Uprkos upozorenjima na štednju električne energije, u Novom Sadu danas se može očekivati još veća potrošnja struje jer je jutros došlo do havarije na sistemu centralnog grejanja, zbog čega je deo grada celo prepodne bio bez grejanja, ali i zbog činjenice da je u Novom Sadu jutros izmereno rekordno niskih minus 27 stepeni.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP