Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Prijemni ispiti: Rešenja testa iz srpskog

Učenici osmog razreda osnovne škole rešavali su test iz srpskog jezika, čime su započeli polaganje završnog ispita. Sutra se polaže test iz matematike, a u petak kombinovani test. Iz Ministarstva prosvete poručuju da nema mesta za zabrinutost, jer u srednjim školama ima više mesta nego što je svršenih osmaka.


LINK: OVDE MOŽETE POGLEDATI I PREUZETI REŠENJE TESTA IZ SRPSKOG JEZIKA 2017.  (PDF, DOWNLOAD)

Završni ispit, mala matura, traje tri dana – danas su učenici polagali test iz srpskog jezika, za sutra u devet časova je zakazan test iz matematike, dok će u petak osmaci polagati kombinovani test – biologija, hemija, fizika, istorija, geografija.

Svi učenici moraju polagati malu maturu, koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja.

Na svakom od tri testa učenici maksimalno mogu osvojiti po 10 poena.

Bodovi sa testa sabiraju se sa bodovima osvojenim na osnovu uspeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda i čine osnov za rangiranje učenika za srednju školu.

Na osnovu opšteg uspeha u osnovnoj školi učenici mogu imati maksimalno 70 bodova, a bodovanje se obavlja tako što se uspeh na kraju šestog razreda, zaokružen na dve decimale, pomnoži sa četiri, a opšti uspeh na kraju sedmog i osmog razreda pomnoži sa pet.

Od prošle godine uveden je prag od 50 bodova, koliko maturanti moraju da imaju da bi upisali četvorogodišnju školu.

Ukoliko imaju manje bodova, moraju da upišu trogodišnju srednju školu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević poželeo je sreću osmacima koji polažu prijemni.

Naznačio je da za sada sve protiče bez nepravilnosti, ali će sva eventualna odstupanja biti analizirana kada se sve završi.

"Poslali smo pismo kojim smo obodrili školske uprave i direktore škola, ali su jasno mogli da pročitaju da smo vrlo ozbiljni i da tražimo maksimalnu posvećenost da testovi prođu kako valja. Analiziraćemo posle sva odstupanja, gde se pojavljuje drugi rukopis, druga hemijska, uglavnom to rade nastavnici i ljudi koji pregledaju i jasno im poručujemo da ćemo ove godine ići u lov na veštice", poručio je Šarčević.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP