Droga 800 puta jača od marihuane otkrivena u Srbiji

U zajedničkoj akciji policije i Ministarstva zdravlja, u Srbiji je otkrivena i zaplenjena nova droga 800 puta jača od marihuane.

Pixabay

Radi se o supstanci, sintetičkom kanabinoidu (5F-MDMB-PINACA) koji kod ljudi može da izazove teško oštećenje zdravlja, rekla je za "Blic" Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja.

"Ovo je svetski važna vest s obzirom da će informaciju iz Srbije preko sistema ranog upozoravanja dobiti sve zemlje Evropske unije", izjavila je ona. Prema njenim rečima, kod nas će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci, a očekuje se da to učine i druge zemlje.

"Ova supstanca pripada grupi psihoaktivnih supstanci koje mogu izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi. Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače delovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, belog praha, kristala, ulja, biljne mešavine", dodala je.

U EU su do danas prijavljene 134 vrste sintetičkih kanabinoida i to je najveća hemijska grupa koja se prati u Sistemu ranog upozoravanja. Proizvode se najčešće u Kini i Indiji ali se pakuju u Evropi, navodi Janković.

Ona kaže da sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama ima ključnu ulogu u odgovoru na pojavu novih psihoaktivnih supstanci u EU i funkcioniše po principu prikupljanja informacija o novim supstancama koje su se pojavile u bilo kojoj od članica EU kao i u Turskoj i Norveškoj.

Autor: Tanjug

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP