Mućke - knjiga Grejema Mekena za fanove serije


Knjiga Mućke: priča o omiljenoj komediji Britanije autora Grejema Makana otkriva brojne pikanterije i informacije o seriji čije su 63 epizode u 22 godine emitovanja ostavile trajan trag u britanskoj kulturi i jeziku.

Tako, piše britanski ‘The Telegraph’, Makan otkriva da je originalni naslov serije trebalo da bude ‘The Readies’, da je legendarnog Dela Boja trebalo da glumi škotski glumac In Rejter, dok je Dejvid Džejson bio uveren da će igrati dedu Trotera, kao i da se glumica Elizabet Harli svojevremeno pojavila na audiciji za ulogu Rodnijeve devojke Kasandre, ali je odbijena zbog manekenskog izgleda.

Knjiga obiluje brojnim zanimljivim pojedinostima, ali i pruža dobru analizu načina na koji se serija ‘uvukla’ u britansku javnu svest i svojim likovima i humorom osvojila kolektivnu maštu britanske javnosti, piše ‘The Telegraph’.

Priče o tome kako je uopšte došlo do toga da scenarista Džon Silvijan stvori nezaboravnu seriju, kako je kao mesto radnje odabrana baš četvrt Pekam sa opštinskim stanovima, samo su neke od zanimljivosti koje knjiga iznosi.

Bile su potrebne tri epizode ‘Mućki’ da bi sumnje BBC-ja u seriju bile zauvek otklonjene, a posle relativno mlakog prijema, serija je postepeno postajala sve popularnija, da bi se danas ubrajala u najbolje. Poslednja snimljena epizoda, ‘Time On Our Hands’ iz 1996, privukla je 24,3 miliona gledalaca, što je i danas rekord za neku britansku humorističku seriju.

Pojedine fraze iz "Mućki", poput legendarne Delove uzrečice: “U ovo doba sledeće godine, Rodni, bićemo milioneri”, odmah su osvojile srca gledalaca. Zato nam je sada teško da zamislimo da su "Mućke" mogle da izgledaju na bilo koji način drugačije od onogo što smo videli u 63 epizode i specijala. Ali, knjiga koja će se sutra naći u engleskim knjižarama otkriva da je istorija "mućkanja" mogla da krene sasvim drugim tokom. Na primer:

    Glumica Elizabet Harli je bila na korak od uloge Rodnijeve devojke Kasandre, ali je odbijena jer suviše liči na manekenku.

    Prvi izbor za ulogu Del Boja bio je škotski glumac En Rejtel. Kada je Dejvidu Džejsonu, Del Boju koga znamo, poslat scenario, on je mislio da će glumiti dedicu Trotera!

    Dizajnerka Fib Degaj je želela da Del Boj ima trajnu ondulaciju na kosi, ali je Dejvid Džejson to dobio. Rodnijevu kamuflažnu jaknu, koja mu je postala zaštitni znak, dizajnerka je našla u delu fundusa u Bi-Bi-Siju, gde se nalaze stvari za bacanje.

    Džon Saliven, tvorac serije, namučio se oko njenog naziva, jer je tadašnji urednik Bi-Bi-Sija bio zabrinut hoće li “Only Fools and Horses” (u originalu deo izreke “rade samo konji i budale”) razumeti ljudi u zabačenim delovima Velike Britanije.

Čak i kada je Saliven progurao seriju neobičnog sadržaja na Bi-Bi-Si, prošle su čak tri godine dok nije zaživela i postala hit. Jedan od epizoda i dan-danas drži rekord po gledanosti u Britaniji, jer ju je videlo 24,3 miliona ljudi.

Gde su danas glumci iz "Mućki"?
Ser Dejvid Džejson - Del Boj
Danas ima 71 godinu i snima Bi-Bi-Sijevu komediju “The Royal Bodyguard”, u kojoj će glumiti kapetana Gaja Habla. Dejvid Džejson je 2005. dobio plemićku titulu.

Nikolas Lindharst - Rodni Troter
Napunio je 50 godina i upravo je prestao da glumi Trinkula u pozorišnoj predstavi “Bura”. U slobodno vreme se bavi pčelarstvom.

Lenard Pirs - Edvard “dedica” Troter
Pirs je umro u decembru 1984. godine, u 69. godini života. Poslednju ulogu je imao u jednoj Bi-Bi-Sijevoj seriji.

Baster Merifild - ujka Albert
Merifild je umro 1999. godine, u 78. godini. Poslednje dve godine je nastupao u pantomimičarskim šou programima.

Rodžer Lojd Pek - Triger (Brzi)
Ima 67 godina i nedvno je učestvovao u istorijskoj drami “Bordžije”. U decembru će igrati Šekspirova dela da bi pomogao da se sakupi novac za jedan festival poezije.

Džon Čelis - Bojsi
Ima 69 godina, nedavno je glumio kapetana Kuku u pantomimičarskoj predstavi. Ženio se četiri puta, a trenutno je na turneji sa autobiografskom knjigom koju je napisao - “Biti Bojsi”.

Tesa Pik Džons - Rakel (Del Bojeva žena)
Ima 54 godine i glumi u seriji “Marčlandovi”.

Gvinet Strong - Kasandra (Rodnijeva žena)
Rodnijeva supruga danas ima 51 godinu i udata je za glumca Džesija Birdsala. Pojavila se u seriji “Frost”, gde je ponovo glumila sa Dejvidom Džejsonom.

Sju Holdernes - Marlin (Bojsijeva žena)
Sju ima 62 godine i nedavno je igrala ulogu Eni u predstavi “Devojke sa kalendara”.

Kenet Mekdonald - Majk Fišer (vlasnik paba "Ragina glava")
Mekdonald je preminuo od inafrkta u 50. godini života 2001. godine i to dok je sa svojom porodicom bio na godišnjem odmoru na Havajima.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP