Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Preti li nam sunovrat evra?

Za Evropsku uniju 23. juni ove godine je dan “D” ,tada se stanovnici Velike Britanije izjašnjavaju na referendumu o izlasku iz EU ili ostanku u njoj.

Pixabay

Debata o članstvu te zemlje u EU je u toku, a prognoze, za sada, govore da će rezultat biti neizvestan. Analitičari već spekulišu da bi i u slučaju istorijskog “ne”prvo bila uzdrmana finansijska tržišta.

Britanska funta bi oslabila od 15 do 20 odsto i povukla sa sobom i evro. To bi donelo mnoge probleme i Evropljanima i Britancima, a i nama. Kako za štediše tako i za privredu pa i za celu državu.

Ima li kišobrana odnosno kako se zaštititi u slučaju Breksita?

“Kada se događaji odvijaju kao sada, švajcarski franak je najbolje utočište”, kaže Devid Blum, šef analitičkog odeljenja u HSBC.

U ovoj renomiranoj kući smatraju da će investitori da bi se spasli iznenađenja odlučiti da prodaju funte. U tom slučjau bi funte prešle i švajcarski franak.To bi Centralnu banku Švajcarske nateralo da interveniše kako bi smirila ovu valutu i njen rast.Ukoliko pak većina Britanaca zaokruži “za“ Uniju, franak ne bi znatnije ni pao, a ni ojačao.

U Srbiji je malo pravih velikih špekulanata koji treba da se zabrinu za britanski slučaj. Međutim britansko “da” ili “ne” itekako će uticati na prilike u Srbiji.

“Pad evra i druge promene koje bi se u slučaju izlaska Velike Britanije iz EU dogodile ne bi dobro uticale na nas”, smatra međunarodni konsultant Milan Kovačević.

“Izvesno je da bi u tom slučaju naš izvoz u zemlje EU, gde nam je najbitnije tržište, padao. To bi se automatski odrazilo na privredni rast. Ne bi imao tempo kakav se očekuje. A ako bi se svi ovi nepovoljni činioci poklopili onda bi i sama država bila u situaciji da mora da se zadužuje dodatno. Sve to još komplikuje i to što je naš dinar precenjen prema evru pa bi u slučaju Bredžita naša roba bila još slabije konkurentna. A znamo da nam to ni sada nije jača strana. U slučaju da Britanci napuste EU ni nama ne bi bilo lako”, objašnjava on.

Šta u tom slučaju očekuje one koji otplaćuju zajmove u švajcarskim francima?

Njima je skoka franka i preko glave. Ostaje im jedino da čekaju rasplet. Preveliko jačanje već nabildovanog franka ne odgovara ni samim Švajcarcima pa neće dozvoliti preveliki rast. Bilo da Britanija izađe ili ostane u EU franak je na dobitku, a to se ne može reći za dužnike koji otplaćuju zajam vezan za tu valutu.

U ovoj varijanti izgleda da je najlakše običnim štedišama koji šparaju u evrima. Kod nas ih je više od 90 odsto. Oni bi na mogli da prebace štednju u franak i tako se spasu neizvesnosti, ali to nije ni malo jednostavno, preciznije to je nemoguće. Banke u Srbiji ne primaju depozite u francima. Ovu valutu one ne mogu da plasiraju jer je u Srbiji moguće davati zajmove samo u dinarima i indeksirano u francima. Bankarima iz naše zemlje jedino ostaje da franke oroče kod banaka u inostranstvu, ali tamo su kamate na njih negativne pa se na 100.000 franaka mesečno gubi 78. U Srbiji su povlašćene samo štediše koje drže ovu valutu na računima odranije, a banka im daje kamatu od 0,01 odsto godišnje. Tačnije kamate i nema.

Zato nam svima ostaje da sačekamo rezultat glasanja u taj junski četvrtak uveče.

Izvor: Dnevnik

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP