Stiže nova novčanica od 50 evra

Nova banknota od 50 evra, sa portretom boginje Evrope, lika iz grčke mitologije, ima unapređene bezbednosne karakteristike kako bi se otežalo falsifikovanje. Novčanica sa poboljšanim bezbednosnim karakteristikama ući će od 4. aprila u opticaj, a u prvoj turi štampanja će biti pušteno 5,4 milijarde evra tih novčanica.

Screenshot/YT/European Central Bank

Nova novčanica ima unapređene bezbednosne karakteristike kako bi se otežalo falsifikovanje i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svetlu, prenosi agencija Rojters.

Osim toga, zaštitno obeležje na novčanicama je samaragdna brojka, koja, kad se novčanica nagne, menja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu.

Ovo je četvrta novčanica koja doživljava promenu od uvođenja jedinstvene valute u EU 2002. godine nakon što su izgled promenile banknote od 5,10 i 20 evra.

Evropska centralna banka je već u maju 2013. godine zamenila novčanicu od pet evra, u septembru 2014. godine apoen od 10 evra i u novembru 2015. godine novčanicu od 20 evra.

Apoen od 50 evra je najčešće upotrebljavan od svih apoena u evrima. Više od osam milijardi novčanica u opticaju su apoeni od 50 evra, što čini 45 odsto od ukupnih apoena u opticaju.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP