Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

"Skidanje" i "online" gledanje filmova sve opasnije: Što smo gledali, gledali smo!

Građani Srbije nisu svesni koliko imaju sreće sa što ovaj Zakon još uvek nije usvojen - ali, to će se uskoro promeniti!

Pexels

Vrlo je impresivno to što možete pratiti filmove kojih čak još i nema u bioskopima, a tu su i serije koje se još ne emituju u našoj zemlji. Ipak, gledanje filma preko aplikacija i online znači zapravo krađu materijala zaštićenog autorskim pravima i uvek postoji mogućnost zatvora, optužbe za kazneno delo ili kazne u iznosu od 250.000 dolara, prema američkim zakonima.

Piraterija i zaštita autorskih prava predstavljaju veliki problem u celom svetu jer autori filmova i muzike ne dobijaju nadoknadu za svoj rad kada ljudi preuzimaju ilegalne kopije sa interneta, a deljenje zaštićenog materijala predstavlja krivično delo i u Srbiji koja se nalazi na sedmom mestu liste zemalja u kojima je ilegalno skidanje najzastupljenije.

Prilikom gledanja filmova na ovaj način, vaša IP adresa je “na izvolte”, tako da sami preuzimate odgovornost za kršenje zakona. Odluči li vlasnik autorskih prava da vas tuži, provajder će mu ponuditi podatke i dalje sledi krivični postupak. Srbija ima važeći Zakon o zaštiti intelektualne svojine, koji treba da se osavremeni i menja tokom pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Neke stvari su već promenjene pod zakonskim aktima, ali u suštini još ne može da vam se desi da vam stigne crveno pismo sa zahtevom da platite hiljade evara jer ste skinuli sa torenta neki novi holivudski hit, kao što je to normalno u nekim državama.

U Srbiji vas niko neće opomenuti zbog nelegalnog skidanja sadržaja, jer je tržište malo, a dosadašnji slučajevi kažnjavanja, u najvećem broju su zabeleženi kada se radilo o domaćim "autorskim delima", a u ozbiljniju borbu protiv piraterije će se tek krenuti.

U Hrvatskoj, članici Evropske unije, kazne su odavno počele. Primera radi, prošle godine zabeležen je slučaj kažnjavanja nelegalnog skidanja filma “Grand Budapest Hotel”, zbog kojeg je prekršilac morao da plati kaznu od 850 evra.

Izvor: pink.rs

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP