Gel koji leči karijes?!

Zubari, barem prema najavama nekih naucnika, uskoro više neće trebati svoje bušilice.

Nova vrsta gela nanese se na karijes i deluje na obnovu celija u zubima, što traje oko mesec dana, prema istraživanju ACS Nano. Ovo je prva tehnologija ove vrste. Novi gel ili tanki film mogao bi izbaciti potrebu za bolnim bušenjem korena zaraženog zuba.

'On nije kao pasta za zube koja sprečava karijes,' rekla je Nadia Nadia Benkirane-Jessel sa Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale. Objasnila je da se ovde radi o lečenju karijesa koji je već nastao.
Iako je dosadašnje bušenje i lečenje zuba sigurno i delotvorno, mnogi bi taj postupak vrlo rado izbegli. Ovo novo istraživanje moglo bi posetu zubaru učiniti puno ugodnijom. Gel koji leči karijes sadrži MSH peptid, za kojeg se u ranijim istraživanjima pokazalo da potiče obnovu kostiju. A kosti i zubi su po sastavu vrlo slični, pa su naucnici iskoristili peptid i na ovom području. Pojava ovog gela ne znači da ljudi mogu zanemariti svoju oralnu higijenu, jer on ne sprečava nastanak karijesa. Prednost lečenja gelom je očuvanje živaca i žilica u korenu koje se mogu oštetiti bušenjem. Ipak, gel će biti delotvoran u samo nekim slučajevima, a za ostale je tu opet bušilica.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP