Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Naučnici: na Marsu ima života skoro sigurno!

U julu 1976. sonda spuštena na Mars nije uspela da donese uzorke koji bi potvrdili postojanje života, međutim, tri decenije kasnije, naučnici smatraju da taj eksperiment nije dao prave rezultate.

Viking 1 nije uspeo da pronađe dokaze za postojanje života, tačnije stranih mikroba u uzorcima zemlje.

Matematička analiza uzoraka zaključila je da su soli u uzorcima donekle izmenile originalne procene – i da oni zapravo poseduju jake tragove mikroba.

Novom analizom traženi su kompleksni uzorci u zemlji – nešto što bi moglo nagoveštavati život. Na opšte iznenađenje naučnika, uspeli su.

„Poslednje analize nagoveštavaju postojanje života na Marsu i one podržavaju činjenicu da je Viking 1 zapravo pronašao mikrobe na Marsu“, izjavio je jedan od istraživača sa Kek instituta.

Ponovno proveravanje uzoraka pokrenuto je nakon otkrića „perhlorata“ u uzorcima uzetim sa druge lokacije na koju je sletela sonda Feniks 2008.

Naučnici koji su sproveli eksperiment podeljeni su oko zaključaka koje ovi rezultati mogu doneti. „Pronalaženje organskih materija nije dokaz života, ili prošlog života, to je samo dokaz za postojanje organskih materija“, izjavio je Kristofer Mekkej iz NASA-ingo istraživačkog centra Ames.

„Ultimativni dokaz bio bi snimak nepoznatih bakterija. Trebalo bi poslati mikroskop kojim bi posmatrali da li se ove bakterije mrdaju. Na osnovu onoga što smo do sada otkrili, siguran sam 99 odsto da na Marsu ima života“, mišljenja je Džozef Miler sa Kek škole medicine.

Međutim, uprkos neslaganjima, naučnici se nadaju da će naredna misija poslata na Mars uspeti da 100 odsto tačan na odgovor o postojanju života na ovoj planeti, a to bi upravo moglo da se desi sa roverom Curiosity koji je lansiran u novembru 2011.
(B92)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP