Saznajte šta sve Facebook zna o vama!

Poznato je da je jedan od najvećih problema s Facebookom privatnost – količina stvari koje ova društvena mreža 'zna' o svojim korisnicima, odnosno mogućnost deljenja tih podataka s aplikacijama i oglašivačima.

Facebook omogućava download brojnih informacija o vašim aktivnostima na ovoj društvenoj mreži. Sada su najavili da će im uskoro postati dostupna još veća količina podataka koju će moći preuzeti na računare.

Kako bi upoznali svoje korisnike s informacijama koje imaju o njima, ova je kompanija još prije dvije godine predstavila opciju 'Download Your Information' u kojoj su korisnicima omogućili preuzimanje dijela podataka koje su tijekom godina skupili o njima, a sada su najavili da će im uskoro postati dostupna još veća količina podataka koju će moći preuzeti na računala.

Putem ove opcije korisnici su do sada na svoja računala mogli downloadati fotografije i videozapise koje su podijelili na Facebooku, sve svoje objave na zidu, poruke koje su razmjenjivali i podatke o chatu s prijateljima te imena prijatelja i e-mail adrese nekih od njih.

Među novim informacijama koje će korisnici uskoro moći skinuti s Facebooka sada se nalaze i IP adrese povezane s korisničkim računom, podaci o logiranju i odjavljivanju s Facebooka, zahtjevi za prijateljstvom te podaci o aktiviranju, brisanju i deaktivaciji profila. Također, dostupne su informacije o 'bockanjima' i događajima (koje su prihvatili i odbili), zatim brojevi mobilnih telefona koji su dodani te neke osobne informacije s profila poput ljubavnog statusa, mjesta rođenja i boravišta.

Kako smo postali 'proizvod' Googlea i Facebooka?

Iz Facebooka kažu da će ove nove opcije i mogućnost downloada većeg broja informacija korisnicima postati dostupni uskoro, a ova bi kompanija naknadno trebala omogućiti pristup još nekim informacijama koje imaju pohranjene o svojim korisnicima.

Kako bi provjerili što Facebook zna o vama potrebno je ići na 'Postavke korisničkog računa' te ispod općenitih podataka o vašem računu kliknuti na link 'Preuzmi kopiju svojih Facebook podataka' – Facebook će nakon toga neko vrijeme obrađivati dostupne podatke o korisniku i kada sve bude gotovo, na mail poslati link s kojeg će korisnik te podatke moći skinuti i podsjetiti se što je sve radio na Facebooku proteklih godina, s kim je komunicirao i koje je slike i videozapise dijelio s prijateljima.

Zuckerbergova je kompanija ove novosti predstavila kako bi njeno poslovanje bilo u skladu s europskim zakonom o zaštiti privatnih podataka, no u New York Timesu kažu da nove opcije nisu dovoljne jer Facebook sada korisnicima nudi pristup 39 kategorija podataka, od najmanje 84 kategorije podataka koje imaju pohranjene za svakog korisnika.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP