Neobični monolit snimljen na Marsu

Letelica NASA-e Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) na Crvenoj planeti je svojevremeno otkrila intrigantan pravilan četvrtasti objekat koji štrči iz tla i neodoljivo podseća na monolit kakav su u filmu Odiseja u svemiru 2001. između Meseca i Zemlje ostavili vanzemaljci.



Telo je prvi put pre nekoliko godina snimila orbiterova kamera HiRISE. Budući da monolit svako malo probudi novo zanimanje i pokrene nove rasprave korisnika interneta o pitanju da li je reč o prirodnoj ili veštačkoj tvorevini, NASA-in stručnjak Džonatan Hil, planer misija na Mars u Space Flight Facility-ju na Univerzitetu u Arizoni, pokušao je jednom za svagda razjasniti navodnu misteriju.

Prema Hilu, koji obrađuje brojne fotografije NASA-nih satelita, monolit je samo obična stena koja ima tek približno četvrtasti oblik.

Kamera HiRISE ima rezoluciju od tridesetak centimetara, što je zaista impresivno ako se uzme u obzir činjenica da snima s visine od 300 kilometara, međutim ne i dovoljno da bi zabeležila nepravilnosti na steni srednje veličine.

'Kad imate rezoluciju koja je premala za detaljno snimanje nekog objekta, on obično izgleda pravougaon jer su pikseli na fotografiji kvadrati. Svaka kriva linija izgledaće kao niz ravnih crta ako dovoljno smanjite rezoluciju', objasnio je Hil.

U prilog takvom tumačenju govori činjenica da u istom području ima još nekoliko objekata koji izgledaju pravilno i četvrtasto pa se monolit nalazi u podnožju litica usred brojnih drugih stena i logično je pretpostaviti da se u nekom trenutku u prošlosti odlomio i pao.

"Ako bih negde išao da postavim monolit, to bi bilo poslednje mesto koje bih odabrao", rekao je Hil i dodao: "U geološkoj vremenskoj skali komadi koji padaju s litice vrlo brzo bi ga prekrili."

Američki stručnjak napominje da se monolit na fotografiji takođe čini većim nego što stvarno jeste zbog niskog ugla sunčevih zraka.

NLO-ozi ne greše kada intrigantno telo nazivaju monolitom jer ta reč na latinskom zapravo znači "jedna stena". Međutim, prema Hilu nema šanse da ga je tamo postavila neka marsovska masonerija.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP