Dečak rođen bez mozga preminuo

Nikolas Kouk patio je od veoma teškog poremećaja u razvoju mozga i lobanje, poznatog kao anencefalija. Trogodišnji dečak čiji su kratak život doktori smatrali čudom jer je rođen bez mozga, preminuo je 2. novembra u Koloradu, SAD.

Dok većina dece rođene s ovim poremećajem umre neposredno posle rođenja, Nikolas je živeo tri godine, bez lekova osim onih protiv bolova, bez priključivanja na aparate, pritom pokazujući psihički i fizički razvoj, kako tvrdi njegova baka Šeri Kohut , što nije karakteristika ovog stanja.

Baka Kohut izjavila je da je dečak tokom kobnog dana imao smetnje u disanju, a da je zatim i prestao da diše. Doktori su tri puta pokušali da ga ožive, a zatim su proglasili smrt, rekla je ona.

Sa oboljenjem poznatim kao anencefalija rodi se jedno od deset hiljada dece. Takva deca smatraju se nesposobnima da razmišljaju ili imaju emocije. S obzirom na to da nije imao mozak, Nikolas nije mogao da govori, jede ili hoda.

Ipak, njegova porodica misli da se Nikolas razvijao i fizički i mentalno, a njegova baka kaže: "On je naš heroj, jer nam je pokazao snagu... Naučio nas je kako je to biti porodica."

Dečak je poslednjih dana bio veseo, pokazivao je osećanja i da njegova porodica učinila je sve da iz njegovog života izvuče maksimum, vodeći ga na kampovanja ili u Zoološki vrt, prenosi "Dejli mejl".

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP