Razlika izmedju ženskog i muškog orgazma (VIDEO)

Kada dođe do seksualnog uzbuđenja, mozak šalje poruku organizmu da poveća protok krvi kroz genitalije. U tom trenutku, broj otkucaja srca raste. Ipak, muškarci i žene doživljavaju orgazam različito...

Foto: YouTube printscreen

Kod muškaraca vruhnac traje između 3 i 10 sekundi, a prati ga “refraktorni period” koji može da traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. To je ujedno glavni uzrok zašto muškarci ne mogu da postignu serijske orgazme, ili jedan odmah nakon drugog.

Žene, s druge strane, doživljavaju duže nalete prijatnog osećaja – oko 20 sekundi, a refraktorni period ne postoji, što znači da mogu da postinu višestruke orgazme.

Oba pola takođe ne osećaju orgazam podjednako u svim zonama na telu.

Kod muškaraca se grče mišići penisa, prostata i analni sfinkter, dok pripadnice lepšeg pola imaju “ritmične kontrakcije” materice, vagine i karličnih mišića.

Mozak kod oba pola postaje manje aktivan (oko 30 oblasti ostaje ‘budno’), a određeni centri se istovremeno ‘zatvaraju’. Aktivne delove mozga preplavljuje nalet serotonina, koji dovodi do ponovne želje za orgazmom. Prati ga oksitocin, koji pojačava osećanje ljubavi i povezanosti između dva seksualna partnera.

Gasi se orbitofrontalni korteks, koji je zadužen za samoprocenu, rasuđivanje i kontrolu. Žene su mirnije, a muškarci manje agresivni, piše Independent.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP